A béren kívüli juttatások (cafeteria) közül a munkavállalók választhatják ki, mely elemeket milyen értékben kérik. A cégek megszabhatják viszont, miből lehet választani. Nyilvánvaló, hogy ami nincs a palettán, az nem is választható. A cafeteria adóterhe az elmúlt években többször is nőtt, a 2014 évi „megpihenés" után 2015-re a korlátok változtak, 2016-ra viszont csökkent az adóteher. A különböző lehetséges juttatási elemek keverednek, érdemes figyelni arra, mi számít bele az egyedi határokba.
 
A cafeteria „sztárja" az Erzsébet-utalvány és Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) lett. Utóbbi maradt is. Az adótörvényben béren kívüli juttatásként megjelölt (ez tulajdonképpen a cefeteria) elemek között egyre jobban visszaszorulnak a nyugdíjpénztárak. Ezek az intézmények 2014-től már a nyugdíjbiztosításokkal is versenyezhetnek. Az egészségpénztárakkal szemben a betegségbiztosítás állhat. Újdonság itt is akad: 2016-tól az egészségkasszák elláthatják az önsegélyezést is.
 

 Nagy változás jön 2017-ben

A cafeteria a következő évben készpénzjuttatásra és a SZÉP-kártyára korlátozódik. Emellett a 2016-ban adómentesen adható elemek alapvetően nem változnak. A lenti táblázat bal oszlopában szereplő (ma még a cafeteria, más néven  a béren kívüli juttatási körbe tartozó) elemek adóterhelése nő, de a korlátok egyúttal megszűnnek. Erről már kihirdették a 2016. évi LXVI. törvényt.

További részletekről itt tájékozódhat, de korábbi cikkeinkben, például itt is találhat
 

Cafeteria elemek és korlátok 2016-ban


Adómérték: 34,51,%, összes korlát 200 000 Ft/évAdómentes, vagy korlátlan, illetve speciáls szabályozású elem 
MegnevezésKorlát ezer FtMegnevezésMegjegyzés
Munkahelyi étkezés12,5/hóKulturális rendezvényre belépőAdómentes 50 ezer Ft/év
Erzsébet-utalvány8,0/hóSportbelépő, sportbérletKorlátlan, adómentes
Önkéntes egészség-, vagy önsegélyező pénztár33,3/hóKockázati életbiztosításKorlátlan, adómentes
Önkéntes nyugdíjpénztár55,5/hóBetegségbiztosításKorlátlan, adómentes
Céges üdülő111/évLakáscélú hitelÖtmillió Ft-ig adható
Helyközi bérletAz ár nagyságáigLakáscélú hitel törlesztéseÖtmillió Ft-ig adható (az érték 30%-a lehet 5 év alatt)
Iskolakezdési támogatás gyermekenként33,3/évAz előbbi két esetben feltétel a méltányolható lakásméret is

Iskolarendszerű képzés277,5/év  A korláton felüli*, illetve néhány egyéb juttatás (ebbe a körbe nem vehető be olyan étkezési utalvány, ami nem Erzsébet) adóterhe:
SZÉP-kártya (külön korlát, de az összes elemre együtt is érvényes)450/év                                                            49,98%
*Például ha valaki havonta a nyugdíjpénztári maximumot kapja, akkor 200 ezer forint 34,51 százalékkal, 466 ezer pedig ezzel a majdnem ötven százalékkal adózik

A SZÉP-kártyára vonatkozó részletek


A SZÉP-kártya utalványkártyaként működik (nem minősül tehát bankkártyának, de csak bankok adhatják). A SZÉP jelenleg a K&H, az MKB és az OTP Banknál igényelhető.

KategóriaFelhasználható keretösszeg
Szálláshely szolgáltatásMaximum összesen 225 ezer Ft/év
Vendéglátás (étkezés)Maximum összesen 150 ezer Ft/év
SzabadidőMaximum összesen 75 ezer Ft/év

A különböző felhasználási célokra tehát a jogszabályban lehetőve tett keretösszegek állhatnak rendelkezésre (a "zsebek" elkülönítettek). A teljes 450 ezer forintos keret kihasználható például egy nyaralásnál. A kategóriákat a TEÁOR kódokkal határozták meg. A SZÉP-kártya elfogadásánál 1,5 százalékos jutalékot kell fizetniük a szolgáltatóknak.

Lényeges módosítás, hogy kitolták azt a határidőt, amíg a SZÉP-en levő összeg elkölthető. A meghosszabbított határidőre fel nem használt pénzt a bankoknak vissza kell utalni a munkáltatónak.

 A szabadidő "zsebből" költhető például:

  • egyéb humán-egészségügyi ellátás (ide tartozik a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás is)
  • előadások
  • múzeumok
  • állatkert, vidámpark
  • strand, sportpálya, sípálya, sporthajó kikötői díja, kölcsönzési költség
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás
  • testedzési szolgáltatás, fittnesz, lovaglás, sporthorgászat, úszás
További cikkek