Csökkenti díjait az OTP

Fotó: Latzer Anna
2016. február 13. A legnagyobb magyar bank március elsejétől három-négy százalékkal viszi lejjebb a Simple számlacsomag havi díját. A fiatalabbaknak az ehhez kapcsolt kártya öt százalékkal kerül majd kevesebbe. Megnéztük, hogyan csökkenthet ekkorát az OTP, miközben akad bank, amelyik április elsejétől 5-10 százalékkal drágít.

Az OTP közzétette, hogy 2016. március 1-től a Simple csomagja havi díját elektronikus kivonattal 720 forintról 699 forintra, papíralapú kivonattal 831 forintról 800 forintra csökkenti. A Simple plasztik éves díja a 2. évtől 35 éves kor alattiaknak 2305 forintról 2193 forintra csökken, és már a 35 év felettiek is négyezer forintnál kevesebbet fizetnek majd. Olcsóbb lesz az 5 ATM csomag is. A kártya kibocsátási díja pedig akciósan továbbra is díjmentes marad.

Számításaink szerint ez három-négy százalékos mérséklés, miközben a CIB – mint arról korábban írtunk – április elsejétől kifejezetten emel. A Kártyázó csomag havi a minimumnál 1600 forint helyett 1680 forint, a médiumnál 2660 forint helyett 2800 forint, a maximumnál pedig 4460 forint helyett 4800 forint lesz. A többi csomag is többe került majd. Ezek az emelések pedig az 5-10 százalékot is megközelítik – negatív infláció mellett.

Tavaly ugyanis a fogyasztói árak éves szinten egy százalékkal mérséklődtek. Az OTP részben éppen ezzel indokolta a díjcsökkentést. Ez azonban nem minden.

Érdemes felidézni, hogy 2013-ra, mivel nem folyt be elég tranzakciós adó, a kormány nemes egyszerűséggel pótbefizetésre kötelezte a bankokat. A hitelintézetek különösen elsősorban ügyfeleikkel igyekeztek ezt megfizettetni, de a magánszemélyek is megérezhették a pótilleték hatását. Több bank ugyanis rájuk is „szétterítette” az extra fizetendőt. A legmagasabb összeget a legrövidebb ideig a K&H terhelte át, a középmezőnybe tartozott a Raiffeisen (ott a 212 forintos plusz teher már tavaly év elején kifutott). A legkisebb pluszt (ez mindössze 20-30 forint) az OTP alkalmazta, és persze a díjnövelt időszak itt tart a legtovább.

Egyszer azonban mindennek vége (a kormányzat rendre hangsúlyozza, hogy mennyire jól megy az országnak, így a tranzakciós illeték újabb emelése most elképzelhetetlennek tűnik), az OTP – az eredetileg meghirdetettnek megfelelően – március elsejétől már nem szedi be a pótilletékes felárat.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok