Érvényes jeggyel is büntethet majd az ellenőr

2017. szeptember 13. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a következő két hétben lehetővé teszi, hogy bárki véleményezze új üzletszabályzatának tervezetét. A társaság néhány jelentősebb változást is végrehajt. Ilyen például, hogy már kamerázhatnak is az ellenőrök.

A BKK üzletszabályzatának módosítását – tudatták az MTI-vel – a múltban szerzett tapasztaltok, illetve a közreműködő leányvállalatok feladatelosztása teszi szükségessé. Az új szabályok között már szerepel az online értékesítési szolgáltatás, a jegyellenőrök testkamerával történő felszerelésének lehetősége, a kutyaszállítás és annak feltételei, a panaszkezelés jogszabályi változásainak átvezetése, valamint a BKK agglomerációs autóbusz- és HÉV-vonalakkal összefüggő feladatainak szabályozása is.

A javaslatra (a dokumentum itt tekinthető meg) a BKK a közzétételt követő 15 napban várja a hozzászólásokat, majd közzéteszi az új üzletszabályzat tervezetét.

Átnéztük a 60 oldalas tervezetet, és találtunk még néhány változtatást. Ilyen, hogy lejárt általános bérletigazolvánnyal az egyébként érvényes bérlet sem jogosít utazásra (ugyanez a helyzet a nyugdíjasoknál is). Az ilyen igazolványok alapszabály szerint 10 évig érvényesek, de újat kell készíttetni például akkor, ha a „tulajdonosa nem felismerhető”. A kisgyerekes-bérletigazolvány viszont lejárata után, ha a benne használt, kisgyerekeseknek szóló bérletszelvény érvényességének kezdőnapja a bérletigazolvány lejárati dátumánál korábbi vagy legfeljebb azzal azonos, a bérletszelvény érvényességének végéig még jogszerűen használható.
Újonnan került be, hogy a személyszállítási közszolgáltatásokon díjmentes utazásra jogosultak a közszolgáltatást végző valamennyi járatot – ide értve a nosztalgia járatokat, a hajójáratokat és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről közvetlenül Budapest belvárosába közlekedő autóbuszjáratot is – díjmentesen vehetik igénybe.
A tanuló utazási kedvezmények a diákigazolvány érvényességi ideje alatt, de legkésőbb a tanévre, illetve a tanév II. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév októberi, a tanév I. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév márciusi kezdőnappal rendelkező havibérlet érvényességi idejének lejártáig vehetők igénybe. A BKK minden olyan havi tanuló bérletet októberi, illetve márciusi havi bérletnek tekint, amelyek kezdőnapja az adott hónapban van. A havinál hosszabb érvényességű bérletek is legkésőbb csak addig az időpontig használhatók, mint az október illetve március utolsó napján kezdődő érvényességű havi bérletek.

Törlik az előírásokból, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően érvényes áron forgalomba került hologramos jegyek, továbbá az ár vagy évszám nélküli gyűjtőjegyszelvények és a megszűnt környéki 5 km-es és környéki 10 km-es vonaljegyek (teljes árú és kedvezményes változatokban egyaránt) nem használhatók fel. Ehelyett úgy rendelkeznek, hogy a BKK által évszám nélkül 2013-ban vagy 2014-ben kibocsátott, lila színű gyűjtőjegyek a felhasználhatóság szempontjából 3000 forintos gyűjtőjegynek minősülnek.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok