Augusztus végéig lehet szerződést kötni

Forintosítás: visszakoznak a hitelesek?

2012. augusztus 24. Jövő péntekig kötik meg a bankok a szerződést a bajba jutott devizahiteleseikkel. A kölcsönt forintosítják, és a tartozás negyedét elengedik. A korábban bejelentkező hitelesek egy része azonban inkább visszatáncol, mert lehetetlennek tartja a törlesztést az új feltételekkel is. Pedig egy nagyon rossz hitel is megoldás lehet.

Attiláék még 2006-ban vettek fel 9,6 millió forintos hitelt az otthonuk megvásárlásához, ami akkor 11 millió forintba került. A törlesztőrészlet 3 éven át 37 ezer forint volt, a halasztott tőketörlesztésnek köszönhetően, ami aztán 56 ezer forintra emelkedett. A türelmi idő lejárta után az árfolyamváltozás és kamatemelés miatt végül 137 ezer forintot kellett (volna) fizetniük, ezt a terhet azonban már nem bírták, így végül az ő hitelük is a 90 napon túl nem fizetett kategóriába csúszott. (Tavaly ősszel már mintegy 140 ezer ingatlanhiteles késett 90 napon túl a törlesztéssel.) 
A bank most a forintosítás keretében felajánlotta, hogy a számításai szerint fennálló 15,6 millió forintnyi hiteltartozás negyedét elengedi, így 11,7 millió lesz a fennmaradó tőketartozás. Ha futamidőt hosszabbítanak 35 évre, akkor havonta az új feltételekkel 92,6 ezer forintot kellene fizetni, ha pedig marad az eredeti futamidő, akkor 102 ezer forintot. Attiláék ezt azonban nem tudják törleszteni, ezért az ingatlant inkább átadnák az Eszközkezelőnek. Csakhogy az ingatlan eredeti vételára miatt – ami 10 millió forint feletti - már éppen nem férnek bele a programba. (A Nemzeti Eszközkezelő programjáról részleteket itt olvashat.)

Drága a könnyítés

Sok adós szembesült azzal az elmúlt napokban, hogy még a hitel forintra váltása és a tartozás negyedének elengedése után sem lesz képes fizetni az új törlesztőrészleteket. Mint korábban megírtuk, a bajba jutott adósok közül azok, akik megfeleltek a jogszabályi feltételeknek, április 15-ig kaptak levelet bankjuktól, és május 15-ig jelentkezhettek a forintosításra, a szerződést pedig augusztus 31-ig kötik meg a bankok. Végül összességében a jogosult devizaadósság harmadára kérték az adósok a forintra váltást. Az arány bankonként eltérő, ami nem meglepő, ugyanis az ügyfelek meghökkentően különböző bánásmódokkal találkozhatnak. Mivel az új hitelt az eddigi bankjuk nyújtja, ki vannak szolgáltatva annak, hogy milyen ajánlatot kapnak. Márpedig a kölcsön kamatánál durva különbségeket láthatunk, azok - banktól függően - 7,44 százaléktól 16,85 százalékig szóródnak. (A banki ajánlatokat itt találja.)

A legkedvezőbb a Budapest Bank ajánlata, így nem véletlen, hogy itt a jogosult ügyfelek több mint 50 százaléka jelentkezett a forintosításra. Kérdésünkre elmondták: az igénylések feldolgozása folyamatos, minden jogosult ügyfelük részére elkészítették a szükséges szerződésmódosítást. Jelenleg ezek aláírása és közjegyzői okiratba foglalása folyik, és a hónap utolsó napjaiban történik meg a hitel tényleges átforgatása forintba, és a tartozás részleges elengedése.  Végleges számokat azonban csak augusztus 31-e után tudnak adni. A Budapest Banknál is vannak a forintosítástól elálló ügyfelek. A BB tapasztalata szerint ők azok, akik nem kívánnak együttműködni a bankkal a helyzet megoldásában. Amennyiben beleférnek a jogszabályi keretbe, és igénylik, az Eszközkezelőhöz kerülhetnek. A CIB Banknál azon ügyfelek felével, akik korábban jelezték, hogy a forint alapú hitelátváltás lehetőségével élni szeretnének, már megkötötték a szerződést. Arról azonban nincs információjuk, hogy aki nem szeretne élni a lehetőséggel, milyen más megoldást venne igénybe. A K&H Banktól megtudtuk, hogy a jelentkezők napról napra nagyobb aránya írja alá a szerződésmódosítást a határidő közeledtével.  Az MKB-nál pedig elmondták, hogy a bejelentkezett ügyfelek egy része végül eláll az átváltási szándéktól.

Még az ág is húzza

Nehezíti az adósok helyzetét az is, hogy sikerült az idei legrosszabb 30 napos átlagárfolyamon átváltani a hiteleket. Ugyanis a 2012. május 15. és június 15. közötti MNB középárfolyam átlagát kellett alapul venni. Így alakult ki például a svájci frankos kölcsönnél a 248,55 forintos árfolyam. Összehasonlítva a tegnapi 230 forintos svájci frankkal elmondhatjuk, hogy 50 ezer svájci franknyi tartozás esetében (még a tartozás negyedének elengedése után is) 640 ezer forinttal több lesz az ügyfél hitele a kedvezőtlen árfolyam miatt.

A jegybank egyébként még az áprilisi stabilitási jelentésében azt írta, hogy a 25 százalékos adósságelengedéssel is csupán alig csökken az ügyfelek havi fizetési terhe, és az állami kamattámogatás is csak átmenetileg és nem kielégítő mértékben mérsékelheti ezt a terhet. Így nagy a kockázata annak, hogy a – főleg az állásuk elvesztése miatt fizetésképtelenné vált – adósok nem fogják tudni fizetni az új kötelezettségeiket sem, így hamar újra nemteljesítővé válnak. Ez tehát nem igazán kínál megoldást a nemfizető adósok helyzetére.

Mégis segíthet


Ugyanakkor a bankok is abban reménykednek, hogy azok, akiknek a hitele a forintosításnak köszönhetően az ingatlanuk értéke alá csökken, ismét értelmét látják a törlesztésnek, és fizetővé válnak. Véleményünk szerint, akinek gondot okoz a törlesztés, annak is érdemes bevállalnia a forintosítást, hiszen egyrészt csökkenne a tartozás mértéke, másrészt haladékhoz jutna, hogy akár az ingatlan eladásával vissza tudja fizetni az adósságát. Megszabadulhatna a teljes tehertől és tiszta lappal léphetne tovább. Így megoldás lenne a cikkben szereplő Attilának is az egyébként teljesíthetetlen havi törlesztőrészlettel nyújtott hitel, ha el tudná adni a lakását. A tapasztalatok szerint ugyanis a közelükben értékesített hasonló lakások 12-13 millió forintos áron kelnek el. Ráadásul a törvény szerint a hitel teljes előtörlesztésére mindössze 1 százalékos költséget számíthat fel a bank. Ahhoz azonban, hogy ez a megoldás zökkenőmentes legyen, a bank együttműködése is szükséges.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok