A táppénzt is csúsztatva kapják majd a közszférában dolgozók

Így számoljon ezután a fizetés érkezésével!

2016. február 15. Már tavaly figyelmeztettünk arra, hogy a bérfizetés korábbi időpontjait jobb lehet elfelejteni. Nem csak a pénz hó eleji érkezésére kár a továbbiakban várni, például a közalkalmazottak táppénzének elszámolása is kedvezőtlenebbé válik.

Már 2015 végén jókora port vert fel, hogy csúszott a tanárok fizetése, figyelmezettük is az érintetteket arra, hogy érdemes másképp számolniuk. A Kincstár ugyanis gyorsan tudatta: nem a központosított illetményszámfejtő rendszerrel (KIRA) van gond. Már akkor hangsúlyozták, hogy a törvény szerint valamennyi intézményben a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek a hónap 5., a közalkalmazottaknak és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap 10. napjáig kell megkapniuk a munkabérüket. Felhívják egyúttal a figyelmet arra, hogy a jogszabályban előírt határidők eltérhetnek az intézményekben korábban kialakított utalási gyakorlattól.

A Magyar Államkincstár elnöke, Dancsó József a Népszabadságnak konkrétan meg is fogalmazta, hogy az átállás a fizetéstől fizetésig élő családoknál valóban „hirtelen akár egyhetes fedezethiányt is teremthetett”.  Nem csak ezzel a változással kénytelenek azonban szembesülni a közalkalmazottak.

A helyi bérszámfejtés korábban – mondta el Dancsó a lapnak – többszörösen is munkavállaló-barát lehetett, így a szabadságok, betegállományok miatti jövedelemcsökkenést a következő hónapban számolták el, vagyis az intézmények hiteleztek a dolgozóiknak. Mint szavaiból kiderült: most a helyzet lényegében „megfordult”. A betegállományra jutó járandóságot – mint megjegyezte, a magánszférában követett gyakorlatnak megfelelően – csak akkor lehet a közalkalmazottnak elszámolni, ha az ahhoz tartozó összes igazolást sikerült már begyűjteni és leadni.

Papír kontra elektronika


A munkavállaló korábban megszokhatta, hogy ha a hónap utolsó harmadában van táppénzen, akkor erre az időszakra is kap munkabért, majd miután behozta a táppénzes papírt, a következő hónapban számolták el a betegsége idejére járó összeget. Az új rendszerben csak a ténylegesen ledolgozott napokra adnak munkabért. Amint megérkezik a táppénzes papír, akkor kapják meg az érintettek a juttatást. Mint azonban a cikkből kiderült, mivel ezek az igazolások még mindig papíralapúak, az érintettek hetekkel lemaradhatnak az elektronikus, azonnali bérszámfejtéstől.

Az Államkincstár elnöke szerint sok felesleges izgalmat okoz, hogy a bérjegyzékek – az új rendszer indulásának első hónapjától – kizárólag papíron készülnek, így rendszerint napokat, olykor heteket késve érnek el a dolgozókhoz, holott csak ezekről tudhatnák meg, hogy mit is tartalmazott a számukra utalt összeg. Dancsó hangsúlyozta: a KIRA-rendszerben a számfejtés után a bérjegyzékeket is átadják a munkáltatóknak. Ezt követően a munkáltató döntése, hogy a törvényi határidőn belül mikor utalja a bért, illetve mikor adja ki a bérjegyzéket a munkavállalónak.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok