Minden az árfolyamgátról – amíg még „élt"

Az árfolyamgátat deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek (magánszemélyek) igényelhették a parlament által 2013. május 27-én elfogadott törvénymódosítás alapján – határidő nélkül. A 2014-ben hozott törvények alapján azonban 2015-re megszűnt ez a konstrukció. Pontosabban: új már nem nyitható, a korábban belépettekre viszont speciális elszámolási szabályok vonatkoznak (azoknak itt nézhet utána, de arról részleteket ezen az oldalon is olvashat). 

Az árfolyamgátat kérő ügyfél a törlesztőrészletét rögzített árfolyamon fizeti öt évig. (Svájci frank alapú hitelnél 180 forintos, euró alapúnál 250 forintos, míg japán jen alapúnál 2,60 forintos árfolyamon.) 2015-ben az ennek megfelelő törlesztőrészletet rögzítik a teljes árfolyamgátas időszakra. A 60 hónap a jelentkezéstől indult, de természetesen ennél hamarabb lezárul, ha időközben lejár a törlesztés. Az adós idő előtt kikerülhet a védernyő alól, ha több mint három hónappal megcsúszik a részletfizetéssel, illetve végrehajtás miatt (ez indulhat például közüzemi tartozás következtében is – a szerk.) felmondják hitelét. A parlament 2013. november 5-én elfogadta azt a törvénymódosítást, amiben a 90 napos törlesztési csúszást 180 napra tolták ki.

Korábbi változtatás: a háromnál több gyermeket nevelőknél eltörölték a hitelre vonatkozó húszmillió forintos korlátot. A hiteladóssal közös háztartásban legalább egy éve kell élnie az eltartott három vagy annál több saját, fogadott vagy gyámság alá vett gyermeknek. Feltétel még, hogy a gyerek 16 évnél fiatalabb legyen. A felsőoktatási intézményben nappali tagozatra járóknál a korhatár 25 év. Figyelembe lehet venni azt a gyermeket is, aki 16. életévét már betöltötte, de már egy éve és várhatóan még legalább egy évig megváltozott munkaképességű.

További változtatás:a november 5-ei törvénymódosítással a 20 millió forintos korlátot mindenkinél eltörölték

Előnyök

 • Azonnal 25-30 százalékkal csökken a törlesztő
 • A kamat árfolyam- különbségétől örökre megszabadul az adós
 • A felső limit felett az árfolyamgyengülés teljes kockázata eltűnik
Az életbiztosítással vagy lakás-takarékpénztárral kombinált hiteleknél az ügyfél csak kamatot törleszt, így nála tiszta megtakarításként jelentkezik a tényleges árfolyam és a rögzített árfolyam közötti rész.

Veszély és kivédése

A rögzített árfolyam lejárta (2017. június 30.) után a havi részleteket az aktuális árfolyamon kell törleszteni, és mellette piaci kamatozással  fizetni kell a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást.
Az adós az árfolyamgát vége előtt kérheti, hogy a gyűjtőhitel törlesztése ne legyen több, mint a korábbi törlesztés 15 százaléka. A megoldás ilyen esetekben a hitel futamidejének kitolása.

Az árfolyamgáttal megtakarított pénzből félre is lehet tenni, befektetni. Öt év után a megtakarított pénzből előtörlesztéssel csökkenthetö a hitel.
Fontos tudni, hogy a törlesztőrészlet kamatfizetésből és tőketörlesztésből áll. Az egyenlő részletekben fizetett hitel (az úgynevezett annuitásos hitel) esetében a futamidő elején főként kamatot fizetünk a banknak, míg a tőketörlesztés aránya kicsi. A futamidő előrehaladtával a havi részletekben csökken a kamat aránya és nő a tőketörlesztés.

Az árfolyamgát idején a tényleges árfolyam és a rögzített árfolyam közötti különbséget egy úgynevezett gyűjtőszámlán, kétfelé bontva tartják nyilván a bankok. A kamatszámlán a tényleges és rögzített árfolyam közti különbséget az állam fizeti. Az adós mentesül ennek a megfizetésétől. Míg a törlesztőrészlet tőkerészének árfolyamkülönbözete gyűlik a számlán, és 3 havi Buborral (Budapesti Bankközi Kamatláb, a jelenleg mértéket honlapunk címoldalán lehet megnézni) kamatozik az árfolyamrögzítés idején.

Az árfolyamgát teljes védelmet jelent, ha a forint bizonyos szint fölé gyengülne. (Svájci frank alapú hitelnél 270 forintos, euró alapúnál 340 forintos, míg japán jen alapúnál 3,30 forintos árfolyamot jelent.) E felett mindent az állam fizet, így az adós megszabadul a „végtelen” forintgyülés kockázatától. Amennyiben időközben a rögzítettnél lejjebb menne az árfolyam, a különbözet csökkenti a gyűjtőhitel összegét.
Az ügyfelet a konstrukció választásakor semmilyen banki költség nem terheli és a közjegyzői díjat sem kell megfizetni.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a lényeges jellemzőket, egyúttal igyekeztünk kitérni a gyakorlati haszonra is:
 
MegnevezésSzabályozásMegjegyzés
Rögzített árfolyamSvájci frank: 180 Ft, euró: 250 Ft, japán jen: 2,5 FtAz efeletti rész kettéválik, a kamattartalom „eltűnik”, ettől tehát mentesül az adós
Maximális árfolyamSvájci frank: 270 Ft, euró: 340 Ft, japán jen: 3,3 FtPiaci krach esetén az adós és a bank kockázata is csekélyebb, az államé viszont jelentősen nő
GyűjtőhitelA tőketartozás, ami 3 havi Buborral kamatozik A kamat most 5,17 százalék, ami versenyképes a devizahitelek terhével, ha az árfolyamok kedvezőbbé válnak, a hitel összege csökken
KamatszámlaA kamat és minden ilyen jellegű teher ide kerül, ettől az adós mentesülA kamattartalom a hitel futamidejétől függően változó, ezt mindenki megnézheti banki kimutatásán
SzerződésmódosításNem számíthatnak fel ezért díjat a bankokA gyűjtőhitelnél sincs költség, így a kamat valójában a hiteldíjnak felel meg
Kik nem vehették igénybe Mi a helyzet jelenleg
A 20 millió forintnál nagyobb hitelösszeggel rendelkezőkA három gyereknél többet nevelőkre ez a korlát már nem vonatkozott, a 2013. novemberi módosítás pedig teljesen el is törölte
Akinek törlesztési hátraléka meghaladja a 90 napotTörölték ezt a feltételt
A banki fizetéskönnyítő programban résztvevőkTörölték ezt a feltételt

Baki elszámoltatás: az árfolyamgátasokra vonatkozó speciális szabályok

 • a fix árfolyamú törlesztés (öt év) időszaka alatt a 2015 januárjára érvényes havi teher nem változhat
 • öt év után a törlesztő 15 százalékkal nagyobb mértékben nem nőhet, a gyűjtőhitel ebbe az arányba nem számít bele, ennek a korlátnak a betartása a futamidő hosszabbításával kísérelhető meg (a törvény szerint „ha ez­ a­ mérték nem biztosítható, akkor a­ fogyasztó számára legkedvezőbb mértékű törlesztőrészletet” kell megállapítani)
 • a futamidő az adós 75 éves koráig tolható ki (ebbe az adóstársak is beleértendők, tehát ha köztük van fiatalabb, akkor az ő kora számít)
 • az elszámoltatás során a jóváírást elsősorban a (háromhavi Buboral kamatozó) gyűjtőhitel terhére kell elszámolni
 • a fix árfolyamú törlesztés időszaka alatt kapott kedvezmény felével csökkentik az elszámolás során visszajáró (jóváírandó) összeget

Közszolgálati dolgozók kedvezménye

A közszolgák kaphattak kamattámogatást. Azok élhettek a lehetőséggel, akik legalább 50 százalékban tulajdonosok a hitel fedezeteként szolgáló lakásban, és egyéb lakóingatlanuk nem volt (az örökség kivétel, de ott meg felső korlátként szerepel az 50 százalék). A kamattámogatás három százalékpont lehetett, ami gyermekenként további egy százalékponttal nőtt. A gyűjtőhitel kamata így a jelenlegi feltételek alapján a három gyermeket nevelőknek mindössze 0,9 százalék – a teljes ötéves védernyő alatti időszakra (számukra különösen fájó lehet, hogy az elszámolás során elsősorban a gyűjtőhitelt kell csökkenteni). A jogosultság egyébként megszűnik, ha valaki már nem közszolga, vagy ha 90 napon túli tartozást halmoz fel.

Számítási példa

Ha 400 svájci frank a havi törlesztőrészletünk és ebből 180 a tőketörlesztés 220 a kamat, akkor 250 forintos árfolyamnál 100.000 forintot fizetünk havonta (400 x 250)
 • Árfolyamgát alatt 180 forintos svájci frankon törlesztünk (400 CHF x 180 = 72.000) 72 ezer forintot
 • A kamat 180 és 250 forintos árfolyam közötti részét (220 CHF x (250-180) = 220 CHF x 70 = 15.400), 15 ezer 400 forintot elengednek nekünk, ezt ugyanis az állam fizeti
 • A tőkerész 180 forint feletti része (180 CHF x (250-180) = 12.600), 12 ezer 600 forint egy gyűjtőszámlára kerül, és ott kamatozik 3 hónapos Buborral (ennek aktuális mértéke a honlapunk kezdő oldalán mindig megtalálható)
További cikkek