Biztonságom

Biztosítás

Abban segít, hogy ha egy előre nem látható, váratlan esemény bekövetkezik, akkor az abból fakadó kárt teljesen vagy részben a biztosító társaság fizeti. Anyagi biztonságot és nyugalmat jelent. Biztosítást szinte bármire köthetünk, de előtte alaposan nézzünk körbe. Nagy a különbség az árakban és a pénzünkért kapott szolgáltatásokban. Akkor járunk el gondosan, ha legalább 4-5 ajánlatot megnézünk.

Életem

Az életbiztosítással valójában nem magunkat, hanem szeretteinket védjük az anyagi kiszolgáltatottságtól. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy gondoskodjunk róluk.

Lakásom

Érdemes az otthonunkra biztosítást kötni, de ne csak az árat nézzük, hanem azt is, hogy mit kapunk cserébe. Néhány ezer forint különbség a biztosítás éves díjában sok milliót jelenthet, amikor a biztosító nekünk fizet egy-egy kárra. KALKULÁTORRAL

Autóm

Autókra a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást- ahogy neve is mutatja – kötelező megkötnünk. De nem mindegy, milyen áron. A casco a saját autónkban esett kárra nekünk fizet, vagy annak, akitől a hitelt kaptuk az autóra. Itt is nagy a díjakban a különbség. KALKULÁTOROKKAL

Utazásom

Külföldre ne induljunk el utasbiztosítás nélkül, hacsak nem akarunk már kisebb betegség vagy baleset esetén is súlyos pénzeket kifizetni. Érdemes körültekintően megválasztani, hogy milyen biztosítást vegyünk.
További cikkek
Brexit: zöldkártyával autózzunk az Egyesült Királyságba!
2020. február 3. Hiába az átmeneti időszak, a MABISZ azt javasolja, hogy a Brexit miatt már most is érvényes zöldkártyával induljunk útnak autóval az Egyesült Királyságba. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük.Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból a nemzetközi gépjármű-kárrendezési rendszerek működését is érinteni fogja. A Brexit átmeneti időszakát (a 2020. február 1. és 2020. december 31. közötti időszakot) követően az EU gépjármű-biztosítási irányelvének (MID) károsultvédelmi rendszere várhatóan nem lesz alkalmazható Nagy-Britanniában. Így például egy ott balesetet szenvedett magyar állampolgár elveszíti azt a jogát, hogy kárát Magyarországon, anyanyelvén érvényesítse a brit biztosító magyarországi kárrendezési megbízottjánál. Jelenleg még nem világos, hogy mely országokkal lesznek olyan megállapodások, amelyek az irányelvhez hasonló védelmet biztosítanak a Brexit után bekövetkezett balesetek áldozatainak. Ezen az illetékes nemzetközi szervezet, a Council of Bureaux (CoB) és brit partnerei folyamatosan dolgoznak.

Mivel az átmeneti időszakban az uniós jog továbbra is él a Nagy-Britanniával fennálló kapcsolatokban, valószínű, hogy az év végéig az onnan az Unióba, valamint az Unióból oda belépő járművek biztosítási fedezetének meglétét a hatóságok nem fogják külön ellenőrizni.

Jobb a békeség, kellene a zöld kártya

Ettől függetlenül a Zöldkártya Rendszer hazai szervezete, a MABISZ által működtetett Nemzeti Iroda továbbra is határozottan azt javasolja, hogy minden Nagy-Britanniába induló jármű érvényes zöldkártyával induljon útnak.

A zöldkártya rendszer lényege, hogy a benne résztvevő országok polgárai ezzel igazolják a gépjármú felelősségbiztosításának meglétét. A rendszerben résztvevő országok némelyike (köztük az összes uniós tagállam) a fedezet igazolásául külön megállapodás alapján elfogadja a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Így zöldkártya nem szükséges a határátlépéshez. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül például csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahova a MABISZ annak ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát, hogy azok a rendszámegyezmény részesei. Ezen országok köréről a MABISZ a honlapján rendszeresen tájékoztatást ad. A jelenleg érvényes itt található.

Jöhet az elektronikus zöldkártya

A zöldkártyákról fontos tudnivaló, hogy a hagyományos, papíralapú igazolások néhány éve bevezetett elektronikus terjesztésének lehetőségével több biztosító is él, több tízezer zöldkártya jutott el ily módon az ügyfelekhez problémamentesen. A zöldkártyák használatának további egyszerűsítése érdekében a CoB engedélyezte, hogy a nemzeti zöldkártya irodák a zöldkártyákat 2020. július 1-jétől fekete-fehér színben bocsássák ki, és ügyfeleikhez elektronikus úton juttassák el.

A MABISZ szerint az új zöldkártya-kibocsátási gyakorlat bevezetése a magyar piac számára egyértelműen ajánlott. Több szempontból, de elsősorban a növekvő ügyféligény miatt is előnyös lenne, ha a magyar biztosítók egységesen és a lehető legkorábbi időpontban (2020. július 1-jével) vezethetnék be.
Tekintettel arra, hogy új zöldkártya-kibocsátási gyakorlat bevezetéséhez egyéb feltételeknek is teljesülniük kell, például jogszabály-módosítás is szükséges, a bevezetésről hivatalos döntés még nem születhetett.