Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (Kgfb)

„Kötelező" nélkül nem közlekedhetünk az autóval, és ahogy neve is mutatja, muszáj megkötnünk. Valójában a mi érdekünk, hogy legyen ilyen biztosításunk, mert ha balesetet okozunk, akkor a biztosító fizet helyettünk. A kötelező jelleget senki nem szereti, mégis hasznos, hiszen a biztosító 500 millió forint felső határig fizeti a vagyoni kárt és 1 milliárd 600 millió forintig a személyi kárt, amit mi okoztunk.

Ha már kötelező, érdemes megtalálni azt a biztosítást, ami nekünk a legolcsóbb.


Mikor kell megkötni?

Amikor autót veszünk, kötelező felelősségbiztosítás nélkül nem használhatjuk a forgalomban. Érdemes már a vásárláskor kiválasztani a legolcsóbb biztosítást. Sokszor a kereskedő ajánl nekünk több biztosítót is, de jellemzően nem az összes lehetőséget. Nézzünk utána, hátha kaphatunk jobb áron is biztosítást, és kössük meg máshol!

JÓ TUDNI: Ha biztosítást kötünk, jutalékot kap utánunk a biztosító munkatársa, a biztosító ügynöke, az az ügynök is, aki több biztosítót képvisel és az alkusz is. Az autókereskedő is ügynökként ad el nekünk biztosítást, tehát ő is kap utánunk pénzt.

Mikor válthatok biztosítót?

A biztosítás évfordulóján válthatunk biztosítót úgy, hogy előtte legalább 30 nappal fel kell mondani a szerződést és ezután újat kell kötni.

Ha 2010. január 1. előtt vette meg valaki az autóját, akkor a biztosításának évfordulója minden évben december 31. Tehát valamikor novemberben, de legkésőbb december 1-jén éjfélig írásban fel kell mondani a jelenlegi kötelezőt. Az újat és olcsóbbat december 31-ig kell megkötni.

Ha 2010. január 1. után vette az autóját és kötötte meg a biztosítását, akkor minden évben ugyanazon a napon van a biztosítás évfordulója. Például aki március 31-én vett autót és kötött biztosítást, minden évben legkésőbb március 1-ig mondhatja fel a biztosítását és március 31-ig köthet újat.

A díjakban nagy az eltérés, érdemes összehasonlítani a biztosítókat.

Casco biztosítás

Ezzel a biztosítással a saját gépkocsinkat, mint vagyonunkat védjük. A biztosító lopásra, törésre, elemi kárra, üvegkárra fizet. A hitellel vásárolt autókra többnyire kötelező megkötni a casco-t, különben nem kapunk kölcsönt. Érdemes ennél a biztosításnál is megtalálni a számunkra legjobbat.

A casco esetében az önrész azt jelenti, hogy ha kár keletkezik, akkor bizonyos összeget, vagy a keletkezett kár bizonyos százalékát nekem magamnak kell állnom.

Mikor válthatok?

A biztosítás évfordulóján válthatunk biztosítót úgy, hogy előtte legalább 30 nappal fel kell mondani a szerződést. Érdemes akár évente új biztosítást kötni.
További cikkek