20 éve indultak a befektetési alapok

2012. november 29. Idén ünnepli 20. évfordulóját a magyar befektetési alappiac. Míg 1992 elején 2 milliárd forint volt az alapokban, addig mára a kezelt vagyon meghaladta a 3200 milliárd forintot, az alapok száma pedig 500 fölé nőtt.

A magyarországi befektetési alapok az utóbbi 20 évben nagy növekedést tudhattak maguk mögött és mára 3 ezer milliárd forintot meghaladó befektetés-állománnyal a hazai megtakarítási piac jelentős intézményi szereplőivé váltak. Ebben pedig meghatározó szerepe volt annak, hogy a szélesedő termékpalettával párhuzamosan az alapok fokozatosan egyre szélesebb lakossági befektetői kör bizalmát tudták megnyerni – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) elnöke.

Az évforduló alkalmából a BAMOSZ és a portfolio.hu kilenc kategóriában osztott ki díjakat a szakma képviselői és az alapkezelők között egy öttagú szakmai bizottság döntése alapján. A szakmai bizottság olyan jól ismert szakemberekből állt össze, akik alaposan ismerik a szektor múltját és jelenét, ugyanakkor jelenleg nem kötődnek egyik nagy alapkezelőhöz sem. A zsűri tagjai Holtzer Péter, az Oriens Partnere, korábban az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Zsolt, az ING Alapkezelő és az ING Biztosító Zrt. volt vezérigazgatója, Lantos Csaba, a KELER elnöke, üzletember, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, Szalay-Berzeviczy Attila, a Varsói Értéktőzsde elnöki főtanácsadója, BÉT volt elnöke, és Temmel András, a BAMOSZ főtitkára voltak.

Életműdíjat kapott Fatér Gyula a hazai alapkezelői szektor érdekében végzett tevékenységért, aki a kezdetektől vezetőként dolgozik a szektorban. Az első 10 év legkiemelkedőbb személyiségeként Pohner Anikó (1993-2003 között volt az OTP Alapkezelő vezérigazgatója), a második 10 év legkiemelkedőbb személyiségeként Szabó László (a Concorde Alapkezelő elnöke) kapott díjat. A befektetési piac legkreatívabb személyiségének Miszori Istvánt, a K&H Értékpapír volt vezérigazgatóját választotta a zsűri.

A legelső magyarországi befektetetési alapért a Pioneer Alapkezelőt díjazták, mint a CA Alapkezelő jogutódját. (Az első alap, a CA Értékpapír Magyar Állami Értékpapírokba Befektető Alap 1992. április 9-én indult, 1,7 milliárd forint tőkével.) A legrégebbi, még mai is működő alapért (MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési Alap, amely Prémium Befektetési Alap néven 1992. december 15-én indult) az MKB Alapkezelő kapta a díjat. A legnagyobb méretet elért befektetési alap kategóriában az OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap nevében az OTP Alapkezelő nyert. Az alap 2005. október 12-én állította be ezt a rekordot, ami meghaladta az 518 milliárd forintot. A legmagasabb 10 éves hozamot a Concorde 2000 Befektetési Alappal érte el a Concorde Alapkezelő, ugyanis 2007. év végén az évesített átlaghozam 15,76 százalék volt. A teljes futamideje alatt a legmagasabb tőkenövekményt elért befektetési alap a Budapest (I.) Állampapír Befektetési Alap lett, a díjat a Budapest Alapkezelő kapta. Az alap a második legrégebbi, ma is működő alap. Eddigi futamideje során folyamatosan tudta növelni az értékét, így, ha van olyan befektető, aki az első naptól kitartott az alap mellett, megtízszerezhette a kezdeti befektetését.

Kapcsolódó anyagok