A bírság mellett pereli is a PSZÁF az AXA-t

2012. szeptember 17. FRISSÍTETT Az AXA Bankot arra kötelezte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF), hogy 380 ügyfelének 44 millió forintot fizessen vissza. A fióktelepre hatmillió forint bírságot is kiszabtak. Az AXA biztosító ellen – tudtuk – már benyújtotta a közérdekű keresetet a felügyelet.

Ügyfélpanaszokra indított célvizsgálat keretében a PSZÁF megállapította: az AXA fióktelepe előtörlesztési díjainak felszámításával több ponton megsértette a fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvényt. Így számos ügyfél akkor is a hitelösszegre számított 3-4 százalékos előtörlesztési díjat volt kénytelen fizetni, amikor a jogszabály szerint ennél jóval kisebb mértékű díj vagy kifejezetten díjmentesség illette volna meg őket. A törvénysértést 12 féle hitelterméknél állapították meg.

Nagyon sok ügyfél várja, hogy az AXA Bank által nemrégiben végrehajtott durva kamatemelés terén is lápjen a PSZÁF. Vizsgálatot – mint arról beszámoltunk – már indítottak az ügyben. Attól tartunk azonban ezen a téren markáns lépésekre nem igazán lehet számítani, a bank ugyanis korábban nem emelte a kamatokat.
A bank úgy kezelte az előtörlesztési díjak korlátozásáról szóló jogszabály előírását, mintha az csak a hatályba lépése utáni szerződésekre vonatkoznának. Mint a PSZÁF szóvívője, Binder István portálunk érdeklődésére hangsúlyozta: a fogyasztói hitelről szóló törvény szerint a díjmentességre minden, 2010. december 13-a után teljesített részleges előtörlesztés esetén is mód van, ha a fogyasztó fennálló tartozása egymillió forint alatti, s az előző egy évben nem történt előtörlesztés. A díjmentesség tehát független a szerződéskötés időpontjától.

Az AXA Bankot így arra kötelezte a felügyelet, hogy 380 ügyfelének fizessen vissza 44 millió forintot. Emellett ötmillió forint bírságot is kiszabtak a bank eljárásáért. Utóbbi egymillió forinttal még megnövelték, mert a bank tucatnyi termékhirdetményében megtévesztő, a jogszabállyal ellentétes tájékoztatást tett közzé az előtörlesztés költségéről. A bank az ügyben érzékelhetően együttműködik a felügyelettel.

Nem ez azonban a helyzet az AXA Biztosítónál. A társaság – mint arról már részletesen írtunk – az utasbiztosítási szerződésben köt ki eleve teljesíthetetlennek tűnő feltételeket. A PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) ajánlásban igyekezett elérni, hogy változtassanak ezen a gyakorlaton, de az AXA ettől elzárkózott. Mint megtudtuk, a felügyelet már elindította az eljárást (benyújtotta a közérdekű keresetet) annak érdekében, hogy erre a biztosítót a bíróság kötelezze.

Az AXA érzékelhetően némi csodálkozással reagált a felügyelet jelenlegi határozatára. Mint írják: a jogszabály módosítását követően már 2011 januárjában jogértelmezési állásfoglalást kezdeményezett a PSZÁF-nál. Amint ezt júliusban megkapták, haladéktalanul megváltoztatták korábbi gyakorlatukat. A kifogásolt magatartás kizárólag ebben a néhány hónapban állt fenn. Még rögzítették azt is, hogy maradéktalanul eleget tesznek az ügyfelek jogszerű kártalanítási igényeinek.Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok