Ma kinyitott a soltvadkerti takarék

A kormány kezében a betétesek sorsa

Fotó: Pozsgai Ákos , MTI
2012. június 4. Törvénymódosítást kezdeményezett a jogalkotónál a felügyelet annak érdekében, hogy ne csak a végelszámolás lezártával kezdhesse meg az OBA a befagyott betétek kifizetését. Ha csipkedné magát a jogalkotó, majd a parlament, akkor lerövidülhetne a jelenleg igen hosszadalmas eljárás.

Ma kinyitott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet összes fiókja, de pénzhez nem juthatnak a betétesek, utalni nem tudnak a számláikról, és a megtakarításukhoz semmilyen formában nem juthatnak hozzá. Csak az igényeiket jelenthetik be, tájékoztatást kaphatnak, és a hitelüket törleszthetik a takarék felé – mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője portálunknak. Az igénybejelentést Boros András végelszámolónak kell címezni, a nyomtatványok letölthetőek a takarék honlapjáról.

Mint megírtuk, a PSZÁF június 1-jével
Kinek nem fizet az OBA?

Többek között költségvetési szerv, tartósan száz százalékban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, önkormányzat, biztosító, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, valamint a magánnyugdíjpénztár, befektetési alap, pénzügyi intézmény nem tarthat igényt az OBA kártalanítására. Magánszemélyek közül nem fizet az OBA annak, aki hitelintézet vezető állású személye, a hitelintézet választott könyvvizsgálója, továbbá a hitelintézetben legalább ötszázalékos tulajdoni hányaddal rendelkező személy és a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak sem.
 visszavonta a soltvadkerti takarék tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolást. A fiókok pénteken nem nyitottak ki, a 17 ezer betétesnek pedig hónapokig kell várnia a pénzére. Legalább 2 hónapot vesz ugyanis igénybe, míg a végelszámolás felszámolásba mehet át. Ez azért fontos, mert az OBA (Országos Betétbiztosítás Alap), csak ekkor léphet színre, hogy megkezdje a kártalanítást, amire egyébként 20 munkanap áll rendelkezésére. Tehát a legjobb esetben is csak 2,5-3 hónap múlva juthatnának pénzhez az ügyfelek.

A takarékszövetkezet – a betétesek szempontjából sajnos – fizetőképes volt a végelszámolás elrendelésekor, pedig betétbefagyáskor már rögtön beléphetne az OBA is. Épp a kártalanítás gyorsítása miatt kezdeményezett a felügyelet a jogalkotónál törvénymódosítást – mondta portálunknak Binder. Eszerint az OBA már a végelszámolás elindításakor léphetne, és nem kellene megvárni, hogy a végelszámoló összesítse a vagyont és megvizsgálja, hogy az elegendő-e az igények kifizetésére. 
 Ha tehát a kormány gyorsan átvinné a parlamenten ezt a módosítást, akkor az OBA azonnal megkezdhetné a kártalanítást. Az idő nagyon sokat számít, hiszen sok ügyfélnek a mindennapi megélhetéséhez lenne szüksége a pénzére. Pénteken a bezárt fiókok előtt sorok kígyóztak, és a rendőrség is kivonult attól tartva, hogy a felbőszült betétesek megrohanják a takarékot.

Kapcsolódó anyagok