A bankok a saját ügyfeleket preferálták

A végtörlesztés ötöde forinthitel

2012. január 27. Míg a fióktelepek egyetlen saját adósnak sem adtak 2011-ben kiváltó forinthitelt, a bankok 68 százalékban régi ügyfeleiket szolgálták ki. A takarékoknál ez az arány mintegy hat százalékra rúgott. Az előző havi 7,4 százalékkal szemben 2011 végére már majdnem minden ötödik végtörlesztésre fordított forint hitelfelvételből származott.

Tavaly összesen majdnem 470 milliárd forintot költöttek végtörlesztésre a devizahitelesek - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) frissen közzétett adataiból. Ez a napi árfolyamon 642 milliárd forintot meghaladó devizahitelt jelentett. Ennyivel csökkent tehát a lakosság idegen pénznemben levő eladósodottsága, az adósok száma pedig több mint 94 ezerrel mérséklődött. Az elsöprő többség a svájci frank csapdájából szabadult ki, a japán jenben vagy euróban eladósodottak száma nem érte el a háromezret sem.

Az előző havi 7,4 százalékkal szemben 2011 végére már majdnem minden ötödik forint hitelfelvételből származott. Az összesen mintegy 17 ezer új forintadósnak 88,5 milliárdot adtak a pénzügyi intézmények. Érdekes még megfigyelni, hogy a 27 bank, 99 takarék, 3 fióktelep és 36 pénzügyi vállalkozás között kategóriánként mennyire eltér a saját és az idegen ügyfelek aránya. Míg ugyanis a bankoknál a máshonnan érkezők aránya még a harmadára sem rúg, a pénzügyi vállalkozásoknál ez 83, a takarékoknál pedig közel 94 százalék. Persze a fióktelepeket ilyen szempontból nem lehetett felülmúlni, azoknál ugyanis egyetlen saját adós sem kapott kiváltó kölcsönt.

Belehúztak a takarékok

A végtörlesztéshez december végéig folyósított 25 milliárd forinttal az összes hiteligény 28 százalékát fedték le az integrált takarékszövetkezetek. Az előzetes számok szerint azonban a januári kihelyezések akár a decemberit is meghaladhatják. Így várhatóan a lakossági hitelezésben mintegy 5 százalékos piaci részt képviselő hazai takarékok nyújtják majd a devizahitel-kiváltáshoz felvett forinthitel több mint harmadát - tudatta az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség.

A végtörlesztés mérlegét az OTSZ szerint még korai megvonni, hiszen több szövetkezeti hitelintézetnél januárra esik az igazi hajrá. Az azonban már most bizonyos, hogy a csaknem ötezer új hosszú távú hitelszerződés révén több korábban elvesztett ügyfelet szereztek vissza a takarékok. A takarékok állítólag végig tartották magukat a végtörlesztés kezdetén felállított sorrendhez: elsősorban saját devizahiteles ügyfeleiket szolgálták ki, másodsorban volt ügyfeleiket, akik korábban más banktól vettek fel devizahitelt, s nem keresték az új, eddig más banknál szolgáltatást igénylő lakosokat. Ebből egyébként úgy tűnik, korábban igen sokan pártolhattak el a takarékoktól (ez is logikus, hiszen a szövetkezeti hitelintézetek későn, sőt némelyik egyáltalán nem nyújtott devizahitelt).
 

Kapcsolódó anyagok