Megduplázódott a 40 millió forint felett értékesített ingatlanok aránya

A vidéki vevők többsége is befektetési céllal vesz lakást

Fotó: Vándor Géza
2018. november 13. Októberben a főváros budai oldalán minden harmadik vevő négyzetméterenként már 750 ezer forintot adott ki lakásra. Pesten a 600 ezer forint felett értékesített ingatlanok aránya több mint megduplázódott egy év alatt. Az arány már vidéken is egyértelműen a magasabb árkategóriák irányába tolódott.

Erősen indult 2018 utolsó negyedéve – állapította meg októberi jelentésében a Duna House (DH). Az ingatlanközvetítő szerint ugyan már látszik a szokásos év végi csökkenő tendencia, de az is egyértelmű, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal aktívabb idén az ingatlanpiac. A társaság októberre közel 12,7 ezres ingatlan adásvételt becsül, ami mintegy 4 százalékkal haladja meg tavalyi, és majdnem 18 százalékkal a két évvel ezelőtti októberi értéket.

Úgy tűnik, inkább a nagyobb pénzzel rendelkezők fűtik a forgalmat. Mint ugyanis a társaság leírta, Budán az adásvételek harmada 750 ezer forintos négyzetméterár felett zajlott, de Pesten is 600 ezer forint feletti négyzetméteráron kelt el az ingatlanok közel 40 százaléka. A fővárosban tavalyhoz képest megduplázódott a 40 millió forint felett értékesített ingatlanok aránya. Vidéken az árak jóval mérsékeltebbek, mint Budapesten, de tavaly októberhez képest itt is egyértelműen a magasabb árkategóriák irányába tolódott el az arány.
 
Átlagos lakásárak 2018. október
HelyPanelHasznált tégla
eFt/nmVáltozás (%)*eFt/nmVáltozás (%)*
Buda 4507,969919,5
Pest42832,552427,8
Kelet- Magyarország30438,828211,9
Nyugat- Magyarország24829,226821,3
*2017 októberéhez képest
Forrás: a Duna House adatai alapján Azénpénzem.hu számítás
Az adatok az országszerte, zömében nagyvárosokban, a Duna House irodáiban az értékesítők által rögzített tranzakciók paramétereit tükrözik

Budapesten az ingatlant vásárlók közül kiemelkednek a 30-50 év közöttiek, akik együttesen több mint az ingatlanok felét veszik. A vevők legnagyobb arányban befektetési szándékkal vásárolnak, de jelentős az első lakásukat vásárlók tábora is. Befektetésre átlag 40 millió forintot költenek, míg az első lakásokat 32 millió forintért vásárolják. A vidéki vevők többsége is befektetési szándékkal vásárol, ám arányuk kevésbé kiemelkedő, mint Budapesten. Az ingatlanok átlagára mintegy fele a fővárosinak, befektetéseket átlagosan 19 millió forintért, első lakást 15,6 millió forintért vásárolnak.
A kedvezményes lakásáfa határidejének kitolása következtében az Ingatlan.com szakértője szerint lassulhat az új lakások drágulási üteme. A hirdetési portálnál úgy látják, hogy a beruházók az elmúlt időszakban folyamatosan beárazták a 2020-ban életbe lépő áfaemelést. Balogh László elmondta, hogy a projektek újraütemezésével bizonyos – még csak tervezőasztalon létező – új lakások ára akár még csökkenhet is a korábban tervezett és kommunikált árszinthez képest.
Az ország nagy részén csökkent az értékesítési idő az előző évi értékekhez képest, ám a budai kerületekben és a belvárosban olyan szintű volt az áremelkedés, ami a DH szerint már lassította az ingatlanok forgási sebességét. Különösen téglalakások esetében megfigyelhető, ahol az átlagos négyzetméterár már a 700 ezer forintot súrolja.

Budapest belvárosában szinte csak üzleti tranzakció akad


Leginkább a túlárazottsággal kell megküzdeniük az ingatlanosoknak a főváros belső kerületeiben – állítja a Balla Ingatlan szakértője. Szerinte a belvárosban a vevők 95 százaléka befektetésnek veszi az ingatlant. Külföldiek is jelen vannak a piacon, közöttük mindenféle nemzetiség megtalálható, de nem jellemző, hogy tolonganának – mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.
Mint a DH megállapította: országszerte továbbra is a jó, ám nem tökéletes állapotú ingatlanokat keresik a vevők. A felújítási munkálatokat leginkább keleten szeretnék elkerülni, míg a Pest megyeiek bevállalnak nagyobb felújításokat is.
A legnagyobb gondnak Schneider azt tartja, hogy óriási szakadék tátong a hirdetési és az eladási árak között. A VII. kerület jó részein a felújítandó lakások négyzetméteréért 700-800 ezer forintot is elkérnek, ami persze nem azt jelenti, hogy ennyiért el is lehetne adni ezeket. Úgy véli, az elmúlt években már eladogatták a tulajdonosok a megfelelő lakásokat, és mára csak a túlárazott ingatlanok maradtak a piacon.

Az árak növekedése ugyanakkor bizonyos szegmensekben már megállt. Ez elsősorban a nagyméretű lakásokra igaz, míg a garzonlakások jelentik a „slágerterméket”. Egy szép állapotú házban lévő, de felújítandó és jó áron kínált kislakás jelenti a befektetők számára az ideális vételt. Ezeknél a könnyen kiadható kisméretű lakásoknál még mindig észlelni lehet némi drágulást, bár nagyon nehéz mérni ezt a növekedést - tette hozzá az ingatlanközvetítő, aki szerint a belvárosban már nincs tere a további drágulásnak.
 
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok