Végleg le kell számolni az ingyenes ellátással?

Adókedvezményt kaphat az egészségbiztosítás

2012. október 29. A parlamenthez benyújtott módosító szerint egészségpénztári számláról lehetne fizetni a betegségbiztosítások díját. Így tulajdonképpen kedvezményezetté válik ez a szolgáltatás. A javaslat kedvező, indoklása azonban adhat okot aggodalomra.

Az egészségpénztárakról szóló törvény kiegészítését javasolja Papcsák Ferenc, a Fidesz képviselője. A módosítás szerint a kasszákból lehetne költeni egészségbiztosítási díjra.  Ezzel ez a fajta biztosítás további kedvezményt kapna (az egyéni befizetéseket támogatja az állam, a munkáltatók pedig adó- és járulékmentesen fizethetnek rá). Az indoklás szerint ez azért „elengedhetetlenül fontos, mivel jelenleg csupán olcsó szolgáltatások finanszírozására van lehetőség”. A kormány „a jövőben lehetőséget kíván nyújtani a magasabb kockázattal együtt járó krónikus betegségek biztonságosabb finanszírozásának megteremtésére”.  Nem nagyon értjük, mire gondolt a képviselő azzal, hogy csak „olcsó” szolgáltatások fedezhetők a pénztári számlákról. Az azonban elég világosnak tűnik, hogy a súlyosabb betegségeknél magánforrásokra is kívánnak támaszkodni a jövőben. Ez egybecseng azzal, hogy a külföldön már törzskönyvezett új gyógyszerek engedélyezése toporog.

Az egészségpénztáraknál az egyéni befizetésekre jelenleg 20 százalékos, legfeljebb évi 100 ezer (a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer) forint kedvezmény vehető igénybe. További 10 százalékos extra adókedvezményt kaphat mindenki, aki pénzét egészségpénztári számláján két évre leköti. A számláról a közvetlen hozzátartozók is költhetnek, a rajta levő pénz pedig örökölhető. A munkáltatók kedvezményesen legfeljebb 27,9 ezer forintot adhatnak egészségpénztárba dolgozójuknak.
Az egészségpénztári számláról jelenleg is kedvezményesen (tehát külön adóteher nélkül) lehet fizetni a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítésére – független attól, hogy ez mennyibe is kerül. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint a tagok erre egyre nagyobb arányban költenek. Míg ugyanis az egészségügyi szolgáltatásokra 2010-ben még a kiadások 15 százaléka ment el, az idei első félévben ez 17,8 százalékra emelkedett.

A kiadások alakulását vizsgálva, jól látszik, hogy a pénztárakból leginkább gyógyszerre költenek a tagok. A pirulák a legfrissebb adatok szerint a kiadások majdnem 57 százalékát adják. Ha mindezt a cafeteria változásaival is egybevetjük, akkor elég világosan az rajzolódik ki, hogy a kasszákat a tagok a gyors költési lehetőség miatt preferálják. A pénztári szakemberek egy része éppen ezért úgy véli, hogy az egészségbiztosítás (legalábbis rövidtávon) legfeljebb a tehetősebbek körében válhat népszerűvé.

A munkáltatóknál még nem indult roham


Az idén egyébként a cégek már adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak az egészségbiztosítást. A szolgáltatás iránt azonban még nem igazán lángolt fel az igény. A biztosítók arra számítanak, hogy a következő évi cafeteria keretek kialakításánál (ami mostanában kezdődik meg) már nagyobb teret nyerhet. Ezt mutatja az Union kutatása is. Ebben arra jutottak, hogy emelt szintű szakorvosi ellátást megszervező és finanszírozó magán egészségbiztosítást az emberek kétharmada fogadná szívesen munkáltatójától.

Az Union felmérése szerint egyébként, miközben magán egészségügyi ellátást már minden harmadik megkérdezett (37 százalék) vett igénybe, a magán egészségbiztosításokat még kevesen ismerik. Annak ellenére, hogy az egészségügyi problémáktól való félelem dobogós helyen szerepel: a sokat hallott nyugdíjproblémát követően rögtön második a sorban. Majdnem minden hatodik válaszadó fél tartós betegségtől, kórházi kezeléstől, szakorvost igénylő ellátástól. Ehhez képest ma még minimális, mindössze hét százalékos azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen privát egészségbiztosítással ezekre az esetekre. Pedig a felmérés szerint még az alacsonyabb keresetű munkavállalók is szánnának havi néhány ezer forintot egészségbiztosításra, a magasabb keresetűeknél ez az összeg 10-20 ezer forint is lehet.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok