A bankok a kevés tájékozottat is igyekeznek lebeszélni

Agyonhallgatják az átlátható árazást

2012. május 22. Sokan követelték, hogy a bankok ne kényük-kedvük szerint alakíthassák a hitelkamatokat. Augusztus végéig lehetőség van arra, hogy a régebbi lakáskölcsönnel rendelkezők ilyen kiszámítható feltételekre váltsanak. Az adósok érdeklődése azonban igen gyér. Ahol becslésre vállalkoztak, ott is legfeljebb az érintettek 1-2 százalékának átszerződését tartják valószínűnek.

Jelentős felháborodást váltott ki, hogy a bankok hitelkamataikat szabadon változtatgatták.  Ez a válság idején különösen a devizahiteleknél hozott markáns drágulást. Az idén áprilistól az ingatlan fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél kötelező az átlátható árazás. A kamat a pénzpiaci irányadó mutató alapján változhat, megszűnt a kezelési költség és az időszaki akció is. Akik tehát azóta vesznek fel hitelt, már nincsenek kitéve a bankok kényének-kedvének. A jogszabály lehetővé tette azt is, hogy a korábban eladósodottak augusztus végéig kérelmezzék, hogy szerződésüket a bank az új szisztéma szerint alakítsa át. A rendelkezés körül szinte teljes a csönd. A bankok többségénél jelentős erőfeszítéssel sem lehet semmilyen információk találni magáról a lehetőségről sem.

Több órás kutakodás után sem sikerült az átszerződéssel kapcsolatban semmit megtudnunk az AXA, a CIB, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit és a Volksbank honlapján (ezek a hitelintézetek erre vonatkozó kérdésünkre sem válaszoltak semmit). Egy hónapja az említett bankok közül többen még ki sem dolgozták az átszerződéshez az ajánlataikat. A Citibank válaszolt ugyan, de érzékelhetően azt sem értették, miről is próbálunk tájékozódni. Mint elmondták: őket a THM-plafon érinti, ami (szintén) a 2012. április 1-je után kötött új szerződésekre vonatkozik, a bankkal ennél korábban szerződött ügyfeleknek nincsen teendőjük, önmagában az új szabályozás alapján nem jogosultak az alacsonyabb THM-re. Tény, hogy a Citi 2009. május 18-ától nem lakáshitelez, korábban viszont tette ezt. Bőven lehetnek így olyan szerződéseik, amelyeknél szóba jöhetne az átalakítás.

Itt is és másutt is. Az irányadó mutatóhoz (referenciakamat) kötött árazás ugyanis nem hosszú ideje létezik. Korábban a bankok azt állították, hogy ez túl bonyolult ahhoz, hogy a lakossági hitelfelvevők elfogadják. Ezt támasztotta alá, hogy amikor megjelentek az ilyen kölcsönök, nem örvendtek túl nagy népszerűségnek. Valószínűnek tűnik, hogy most sokan abban bíznak, hogy ez a nehezen érthetőség elveszi az átszerződési kedvet, és ezt a hiányos információkkal is igyekeznek megsegíteni.

Egészen aprólékos tájékoztatás is akad

Átalakíthatóak a régebbi forint, svájci frank, euró és jen hitelek is. Mindenütt a devizanem szerinti irányadó mutatót kell használni.
Persze nem mindenütt hallgatják agyon a dolgot. A Budapest Bank (BB) egészen kivételes eljárást követ. Részletes tájékoztatót is közzétettek az új rendelkezésről, sőt honlapjukon elérhető az is, hogy az összes eddigi hitelt milyen kamat mellett köthetik – immár átlátható árazás mellett – az adósok újra. A BB ezt 346 oldalon keresztül taglalja. Termékkód alapján pedig mindenki rábukkanhat az őt érintő sorra. A svájci frank hiteleknél az irányadó kamatláb 0,17 százalék, a felár pedig általában 7-14,5 százalékpont közötti. Az MKB, amelynél szintén utána lehet nézni az új feltételeknek, 7,18-16,18 százalékpont felárat alkalmaz. A magasabb értékek a problémás ügyfelekre vonatkoznak. Az OTP-nél részletes ismertetőt, sőt az itt átváltónak nevezett hitelekről részleteket is találtunk – konkrét kamatmértékek azonban a legnagyobb magyar banknál nem könnyen ismerhetők meg.

Az átszerződés előtt – hangsúlyozták az OTP-nél – mindenképpen érdemes áttekinteni a konstrukcióra érvényes referencia kamatok visszamenőleges alakulását. A portálunknak nyilatkozó bankok egyöntetűen azt érzékelik, hogy a váltás iránt csak igen gyér az érdeklődés. A BB-nél elmondták: mivel a referenciakamatos konstrukció nem jelent egyértelmű előnyöket, a továbbiakban sem számítanak nagy érdeklődésre. Számításaik szerint jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleik kis része – mindössze 1-2 százaléka – kéri majd augusztus 31-ig a változtatást.

Kapcsolódó anyagok