Tudatlanok is vagyunk, meg nem is

Akciós betét: erre ugrik a lakosság

2012. június 15. A lekötött betétek több mint háromnegyedét akciós betétben tartja a lakosság – tudtuk meg több pénzintézettől is. Míg a kamatokra odafigyelünk, a költségeket már nem vesszük figyelembe. Ez is jól mutatja, mennyire ellentmondásos a lakosság pénzügyi felkészültsége és viselkedése. Dacos gyerekként viselkedünk.

Tévhit, hogy a bankok degeszre keresik magukat az „ottfelejtett” pénzeken. Ugyanis a bankban lekötött megtakarítások több mint háromnegyedét akciós kamatozású betétben tartja a lakosság – tudtuk meg több pénzintézettől is. Mégis van némi pénzügyi tudatosság – gondolhatnánk. A bankoknak tehát nagyon oda kell figyelniük az állandó akcióikra, hiszen annak elmaradása miatt a pénzek egy része másik bankhoz vándorolna. A banki szakemberek tapasztalata az, hogy – noha az akciós kamatokat keresik az emberek -, a pénz ide-oda utalásának költségével már nem számolnak. (A pénzfelvét és utalás költségeit itt kalkulálhatja, a lekötött betétek kamatát itt találja.)

Ellentmondásos tehát a lakosság pénzügyekkel kapcsolatos tudása és attitüdje (hozzáállása) is. Ez derül ki az OECD 4 kontinens 14 országában végzett kutatás eredményéből is. A matematikai alapismereteken alapuló pénzügyi ismereteink alapján Magyarország az első helyen végzett (megelőzve az Egyesült Királyságot és Németországot is) – mondta Szalay György, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi kultúra központjának vezetője a Pénziránytű Alapítvány tegnapi konferenciáján.

Nem nézünk körbe


Az alapismeretekkel tehát minden országban súlyos hiányosságok vannak. Ugyanakkor hazánkban a pénzügyekkel kapcsolatos magatartás már nem mutat rózsás képet. Az emberek 52 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, 20 százalék lakossági folyószámlán gyűjti a pénzét, 12 százalék pedig a lakásában vagy a családban tartja a megtakarítását. Mindössze az emberek 15-17 százaléka kezeli aktívan és fekteti be a vagyonát. A lakosságnak több mint harmada, 37 százaléka pedig semmilyen összehasonlítást nem végez, amikor befekteti a pénzét. A kutatásból az is kiderült, hogy miközben hazánkban az emberek 57 százaléka gondolja azt, hogy érdemes hosszú távra félretenni a pénzt, mindössze 27 százalékuk aktív megtakarító. Kicsit olyanok vagyunk tehát, mint a dacos gyerek: pontosan tudja, mi lenne a helyes, de nem úgy cselekszik. 

Mibe fektessünk?


Király Júlia, a jegybank alelnöke szerint nem baj, ha a lakosság konzervatív és bankbetétben takarít meg. (Ez a jellemző megtakarítási forma.) Egészséges gazdasági növekedés ugyanis csak a belső, lakossági megtakarításokból lehet. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ezt a megtakarítást ne az állam szívja fel, mert abból nem lesz fenntartható gazdasági növekedés. 
Márpedig az állam épp a lakossági pénzekre hajt most. Mint megírtuk, a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokkal elérhető hozam versenyképes, sőt bizonyos esetekben le is kőrözi az akciós bankbetéteket. Ha pedig az akciós kamatokat ilyen kiemelten figyelik az emberek, akkor előbb-utóbb a vonzó állampapír-hozamok is elcsábíthatják őket.Kapcsolódó anyagok