Vigyázat a nullás ajánlatokkal!

Alig akad karácsonyi akció

2011. december 7. A kölcsönt kínálók többsége szerint egyelőre nem rohamoznak az ügyfelek a karácsonyi hitelekért. Az is igaz azonban, hogy talán sohasem volt ennyire kevés az akciós ajánlat, mint most. Ráadásul, úgy tűnik, ez a helyzet a következő napokban sem változik (képünk illusztráció).

A Budapest Bank (BB) kereskedői partnerein keresztül kínál hagyományos áruhiteleket. A konstrukciók (árazás, futamidő, kiegészítő szolgáltatások) minden esetben a kereskedő által kínált termékekhez igazodnak, nincs központi akciós ajánlat – tudtuk meg a hitelintézetnél. Nem látszik kiemelt ajánlat az OTP-nél, és az áruhitelezés terén piacvezetőnek számító Cetelemnél sem.

Az áruházi lehetőségeket áttekintve: műszaki cikkeket többféle hitellel is meg lehet vásárolni. Nulla százalékos kamattal is kínálnak kölcsönt (ezt a Cetelem nyújtja). A látszólag akciós ajánlat azonban cseppet sem olcsó. „Kezelési költségként" ugyanis akár a hitelösszeg 14 százalékát is levonják – előre.  A tíz hónapos kölcsön hiteldíja így majdnem 40 százalékot tesz ki.

Találkozhatunk nulla százalékos THM-mel is, bár ezt – ellentétben az előző években tapasztalttal – szinte nagyítóval kell keresni. Az Auchan saját finanszírozójától remélhetik a valóban ingyenes hitelt a vevők. Apró bibi azonban itt is akad. Az ajánlat ugyanis csak a megjelölt termékekre vonatkozik (amelyeknél esetenként az lehet az érzésünk, hogy tulajdonképpen a legalább 20 százalékos árcsökkentést helyettesíti a finanszírozás).

Hitel: a tavalyi fele lehet a növekedés

A korábbi években mintegy 50 százalékkal nőtt meg az áruhitelek iránti kereslet a Karácsony előtti hetekben – mondták el portálunknak a BB-nél –, de ez az arány az idén várhatóan nem lesz magasabb 25-30 százaléknál. A hitelkártyákat nézve a bank szakemberei (még?) optimisták: úgy vélik, a költéseknél a szokásos 20-25 százalékos növekedés 2011 decemberében is bekövetkezik majd. Az UniCredit ugyanakkor hitelkártyáinak forgalmában a megszokott szezonalitást érzékeli. A bank jelenlegi személyi kölcsönét kínálja akciósan.

A hagyományos akciók valahogy a hitelkártyáknál sem tűnnek annyira vonzónak. Az ajánlatok többsége itt visszatérítésre vonatkozik. Ilyen található például a Citibanknál, de másutt is. A BB nyereményjátékkal „csábít", ez azonban a héten le is zárul. Új termék nem várható. Hitelkártyájánál – tudtuk meg – az Erste egyáltalán nem készül arra, hogy év végi speciális ajánlatot dobjon be. Mint a banknál hangsúlyozták: a meglévő hitelkártya termékek (Joker, WizzAir, Supershop kártyák) elérhetők ebben az időszakban is, a szokásos feltételekkel. A hitelintézetnél arra számítanak, hogy a költések a következő héten ugorhatnak majd meg.

 

Az Ersténél több éves tapasztalat alapján úgy látják, hogy a fogyasztási hitelek iránt a karácsonyi időszakban intenzívebb a kereslet. Az idei fejleményekkel kapcsolatban elmondták: érezhető, hogy az ügyfelek óvatosak a hitelfelvételnél, a fogyasztási kölcsönök piaca az elmúlt időszakban kifejezetten visszaesett.