Vigyázat! A befogadási határidő rövidül

Alig hoz díjemelést a gyorsítás

2012. május 21. A munkabér júliustól már az utalás napján megérkezik a számlára. Napon belül többször is érkezhet pénz – ezek az új szisztéma előnyei. Persze hátrányok is akadnak, néhányan a gyorsítást lassításként élhetik meg. Jó hír viszont, hogy a bankok többsége a gyorsítással kapcsolatos beruházásait nem használta fel drágításra.

Szerencsére igaza lett a jegybanknak, amikor abban bízott, hogy a napközbeni utalásra való átállás nem hoz drágulást. Mint megjegyezték: számításaik szerint ennek költsége az egyes tranzakciókra lebontva nem jelentős, a díjemelésnek pedig gátat szabhat a szolgáltatók közötti verseny (itt kalkulálhatja ki, hogy mennyiért juthat valaki a saját pénzéhez most). A napközbeni átutalás bevezetése miatt nem emeljük meg a belföldi forintátutalás díjszabását egyetlen ügyfélszegmensben sem – hangsúlyozták a Citibanknál. Az Ersténél megemlítették: az árképzésnél szerepet kapott az a tény, hogy az új rendszer bevezetése minden pénzforgalmi szolgáltatónál beruházást igényelt. Hozzátették azonban, hogy ezzel együtt az Erste nem változtat díjain. Nem teszi a Budapest Bank (BB), az UniCredit, a K&H, és az OTP sem. A legnagyobb magyar bank tájékoztatása szerint a májusi díjváltozásnál már ezt is figyelembe vették (az Ersténél július elsején változnak a díjak, de ez csak a szokásos éves módosításnak tekinthető). Több pénzintézetnél jártak hasonlóan el. Kivétel azonban akad.

A Volksbank a tárgy napi terhelést új szolgáltatási elemként vette fel kondíciós listájába. A Standard számla esetében a bankon kívüli korábbi átutalási díjnál (ami 0,25 százalék, de minimum 500 forint) július elsejétől tranzakciónként legalább 800 forintot számítanak fel. A lakossági bankszámláknál szokatlanul magas összeg mintegy ellentételezéseként azonban maximum díjat is bevezetnek. Ez viszont aligha vigasztalja a nagy összeget utalókat, a mértéke ugyanis szintén jókora – százezer forint.
Az AXA az utalás terhelés utáni visszavonásért kétezer forintot kér. Más változásra azonban nem bukkantunk a július elsejével hatályba lépő kondíciós listájukban.

A megbízások beadásának határidejére mindenkinek érdemes figyelnie akkor, ha ki szeretné használni a napon belüli jóváírás lehetőségét. A Volksbanknál délután kettőig, az OTP-nél  (és a legtöbb banknál) négyig van erre lehetőség.
A K&H egyébként úgy döntött, hogy a rendszeres átutalási megbízásokat júliustól akkor is az új rendszerben teljesíti, ha azt az ügyfél a bankfiókban nyújtotta be (a gyorsítás egyébként csak az elektronikus csatornákra lesz kötelező). Az UniCredit arra figyel, hogy ügyfelei a régi rend szerint (a megszokott, változatlan formában és tartalommal) is beadhassák megbízásaikat.

A Citibanknál elmondták: honlapjukon ismertetik majd a változásokat, de tájékoztató anyagokat is kiküldenek az ügyfeleknek. A júliustól életbe lépő új rendszer ugyanis, bár kétségtelenül áldásos lesz, némi alkalmazkodást is igényel. Mint összefoglalták: az átutalások visszavonása, módosítása nap közben nem lesz megvalósítható a folyamatos feldolgozás miatt (jelenleg erre gyakorlatilag a nap folyamán lehetőség van). Amennyiben az ügyfél meggondolja magát, a tranzakció visszahívása csak a kedvezményezett jóváhagyásával lesz lehetséges. Rövidebb végső megbízásbenyújtási határidők lesznek (az új elszámolási rendszer korábban zár), és a reggeli bejövő jóváírások is később érkeznek, azaz nem a megszokott, reggel 8 óra előtti jóváírással kell számolni. (A bankszámlák költségeit itt hasonlíthatja össze.)

Kapcsolódó anyagok