Trükkök is akadhatnak a kgfb kalkulációjánál

Alkuszok a PSZÁF célkeresztjében

2012. november 16. Ma hirdetnek újra díjat azok a biztosítók, amelyeket szabálytalan kgfb-tarifáik miatt a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) erre kötelezett. A hatóság szigora – értesült portálunk – rövidesen az alkuszokra is lecsaphat. A kalkulátorokban mindenesetre érdekes, alighanem a biztosítókkal összejátszva kialakított, csapdákra is bukkantunk.

Több biztosító ma ismét kénytelen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat hirdetni (erre kötelezte a PSZÁF például a Postát az állami alkalmazottaknak nem egyértelműen meghirdetett kedvezménye miatt). A felügyelet által is sokkal nagyobb hibának tartott bonus-malus anomáliák (ennek következtében a hosszabb ideig balesetmentesen vezető autósok kisebb kedvezményre számíthatnak, mint azok, akik időközben okoztak kárt) kijavítását azonban csak a kampány lezárulta után kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy a most váltók még kihasználhatják ezt a lehetőséget. A PSZÁF szóvivője, Binder István kérdésünkre elmondta: ebben az esetben a biztosítóknak teljes tarifarendszerüket át kell alakítani, amihez idő kell. Az egyik (ilyesmire nem kötelezett) biztosítónál helyeselték a felügyeleti eljárást, mivel ellenkező esetben „az érintettek a versenytársak teljes palettáját ismerve alakíthatnának ki új díjakat”.

Mint arról korábban írtunk, a kalkulátorokat tesztelve meglepően jelentős eltéréseket találtunk.  A legnagyobb különbség a Mabisz rendszer alapján adódott. A Díjnavigátort időközben csendben módosították. A szövetség kalkulátora most a biztosítók elsöprő többségénél a korábbinál jóval magasabb díjat mutat. A K&H és különösen a KÖBE esetén azonban markáns csökkenés látszik. Az általunk vizsgált autónál a navigátor összességében a legolcsóbb pozícióról a legdrágábbra ugrott. Ami szintén elég érdekes.
A verseny pedig erősen dúl. Éppen ezért az autósoknak nem árt résen lenniük. Például a különböző összekapcsolt kedvezményeknél. Az Aegon ellen fel is lépett a PSZÁF, mert kedvezőbb tarifát ígért, ha az autós baleset- és egészségbiztosítást, casco vagy vállalati vagyonbiztosítást is köt. Az ügyfél azonban legfeljebb ajánlatot tehet a biztosítónak, tehát kérheti ezeknek a biztosításoknak a valamelyikét. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez a szerződés valóban létrejön, hiszen a biztosító el is utasíthatja, mivel a saját kockázatelbírálási szabályai szerint kell működnie. Ha pedig nincs szerződés, ugrik a kötelező kedvezménye is. Számos jelzést kaptunk olvasóinktól arról, hogy rendszeresen érvényesíthetetlen a casco és a kgfb együttkötési kedvezménye is, mivel valahogy a cascót egy nappal későbbre datálja a biztosító. Magánbeszélgetés során akadt olyan társaság, amelynél tulajdonképpen el is ismerték ezt a fifikát.

Nem feltétlenül arra kapunk ajánlatot amit beütöttünk


Itt megtudtuk azt is, hogy az online kalkuláció egyes furcsaságait sem feltétlenül a véletlen okozza. Ilyen az a jelenség (amivel nem egyszer találkoztunk a kalkulátorok tesztelése során), hogy az autós beüti a negyedéves csekkes fizetési módot, a kiadott lista azonban mégis éves, vagy féléves díjfizetésre készül. A csekket helyenként ugyanígy kiütheti az átutalás is. Lehet programozási gond, de az tény, hogy néhány biztosító csak a megváltozott paraméterekkel tud versenyképes ajánlatot nyújtani.

Az alkuszok igen jelentős szerepet játszanak a kgfb díjcsökkenésében, de a szakemberek működésüknél egyre több anomáliát is érzékelnek. Ilyen például a biztosítási adó különböző feltűntetése (alaposan oda kell figyelni a kalkulációknál, de a biztosítók 2013-as ajánlatainál is, hogy a kiemelten szerepeltetett díjban benne van az adó, vagy nincs). A piacon azt beszélik, hogy bizonyos ügyekre a felügyelet is felfigyelt. Binder érdeklődésünkre erre csak annyit mondott, hogy „a felügyeletnek a biztosítási piac valamennyi szereplőjét meg kell néznie”.  Úgy véljük, ezzel tulajdonképpen megerősítette a terjedő pletykákat, hiszen a biztosítókat már alaposan átvilágította a PSZÁF. Ezután tehát az alkuszok következhetnek.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok