Alaposan meg kell nézni a speciális konstrukciók feltételeit

Aprópénzre is hajtanak a bankok

2012. október 25. Elég sok pénzintézet kínál olyan számlákat, amelyeket csekélyebb havi összegekkel is eredményesen lehet hizlalni. Érdemes azonban közülük gondosan választani, mert előfordulhat, hogy nem csak gyarapodhat, fogyhat is a pénz. Akadnak rejtett költségek és kikötések is.

Közel százezer ügyfél tett már eddig félre 61 milliárd forintot a CIB Malacperselyébe – büszkélkedett nemrégiben a hitelintézet, amely most bónusszal is jutalmazza ügyfeleit. A megtakarítókról készített elemzésükben kimutatták: 2,5-szer annyian képesek rendszeresen, de kis összeget félretenni, mint akik ezt ritkán, de jelentősebb összeggel tudják megtenni.  Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy több bank is „lehajol” a csekélyebb összegekért (a kínálatot itt nézheti meg).  A CIB-hez hasonlóan remek eredményről azonban portálunk érdeklődésére nem számolt be senki. Sikerek azért akadnak. Az UniCredit tavaly befektetési, az idén pedig betéti programot indított. Mint elmondták, megtakarítási számlákra ezres nagyságrendben szerződtek ügyfeleik. A K&H-nál – tudtuk meg – szeptember végéig 7400 ügyfél 140 millió forint betétet helyezett el a megtakarítási számlákra. Az OTP-nél úgy látják, a hangsúly nem a megtakarítás összegén, hanem a rendszerességen van. (A cikk a megtakarítási rovat része.)

Kényszerű kiadások és "büntetések" is akadnak

A kínálatot áttekintve egyébként az ajánlatok többsége befektetési alapra vonatkozik. A havi megtakarítás összegéért a megbízás alapján automatikusan befektetési jegyeket vesznek, és azokat helyezik el a számlán. A befektetési jegyek árfolyama azonban igen változó, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy időszakban a pénz nemhogy gyarapodna, hanem még fogy is. Éppen ezért, a bankok általában azt ajánlják, hogy a megtakarítók hosszabb távra gondolkodjanak.  A Citibank ezt egyszerűen oldja meg: ha valaki a szerződést három éven belül fel akarja mondani, azért ha a telefonon hajtja végre a tranzakciót legalább 15 ezer forintot (három százalékot) kell fizetnie. Fiókban ez az összeg 22,5 ezer forintra rúg.

Aki folyamatosan akarja tartalékait gyarapítani (amit ajánlunk is mindenkinek), annak arra sem árt figyelnie, hogy miként alakulnak költségei. Persze saját szokásai alapján. A CIB-nél a saját számlák közötti pénzmozgatás díjmentes, de például az UniCreditnél a bankon belüli utalás díját ilyenkor is ki kell fizetni.
A Citinél nyolcféle befektetési alap közül választhat a megtakarító. Módosítani később is lehet, de ez már nincs ingyen. Telefonon 7500 forintba, a bankfiókban pedig ennek kétszeresébe kerül. Általában is érdemes figyelni arra, hogy a befektetési jegyes spórolás értékpapírszámla nyitását jelenti, és a díjak is a befektetési üzletágnál alkalmazottak.

A Budapest Bank (BB) Lépésről lépésre nevű szolgáltatása keretében egy ügyfél több megbízást is adhat, így fektethet különböző alapokba. A BB ezt a konstrukciót már több mint tíz éve kínálja, a megbízások száma – tájékozatták az azenpenzem.hu-t – ezres nagyságrendű. Mint a banknál elmondták: gyakori a 30-40 ezer forint közti havi megtakarítás, de előfordul százezres nagyságrendű rendszeres havi befektetés is. A megbízások alapvetően pénzpiaci és mérsékeltebb kockázatú befektetésekbe érkeznek.

Az MKB sem elégedetlen a Duplacsavar eddigi eredményeivel. A szolgáltatás iránt élénk az érdeklődés, a jövőben tovább tervezik bővíteni az automatikus befektetésben elérhető termékek körét. A K&H alapos konstrukciójában az idei első kilenc hónapban 2500 megbízás mellett több mint 100 millió forint gyűlt össze.

Az alapos megoldásoknál szinte sohasem „büntetik”, ha valaki nem tud annyit félretenni havonta, mint amennyit szeretne. A betéti kamatok azonban ilyenkor alaposan megfogyatkozhatnak. A CIB korábban közzétett elemzéséből úgy tűnt, sokan buknak így el. A bank azonban kérésünkre kiszámolta, hogy ténylegesen mekkora kamatot fizettek ki a Malacperselyt használóknak. Az utolsó három hónap során az átlagos kamatláb stabilan 6,46-6,47 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a többség tudta venni az „akadályt” (vagyis képes volt a vállalt mértékben félretenni).


Címkék:  , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok