Visszaverték az átszerződési kisérleteket a bankok

Átlátható lett a teljes kudarc

2012. szeptember 18. Szakértők szerint a bankok sikeresen akadályozták az átlátható árazásra átszerződés lehetőségét. Mostanra mindenesetre látszik, hogy országosan legfeljebb néhány százan váltották át korábbi hitelüket.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) rendkívüli tájékoztatást kér a bankoktól az árfolyamgát alá került adósokról. Az augusztusi számokat e hó végén ismerhetjük meg, de annyi már kiderült, hogy 71 ezren már fix árfolyamon törleszthetik kölcsönüket. Talán nem véletlen, hogy a korábbi hitelek kiszámíthatóvá alakításának lehetőségével (átlátható árazás, amiről részletek korábbi cikkeinkben olvashat) kapcsolatban fel sem merült ilyen adatgyűjtés. Nem is igen lett volna miről számot adni. Az Ersténél – mint megtudtuk – néhány tucat szerződés született. Röpke felmérésünk alapján ennél a banknál még viszonylag magas aktivitásról lehet beszélni.

Néhány megállapodást sikerült tető alá hozni (a nyilván rendkívül elszánt ügyfeleknek) az OTP-nél, a CIB-nél és a K&H-nál. Hasonló lehet a helyzet az UniCreditnél, ahol az egész üggyel kapcsolatban csak annyit mondtak el: ügyfeleik konkrét igénye alapján a devizakölcsönük forintra váltásával egyidejűleg került sor referenciakamatra történő átszerződésre. Aligha tévedünk, ha itt is tízes nagyságrendű váltást feltételezünk. A lehetőség áprilisi megnyílása és augusztus végi lezárulása között a bank folyamatosan alacsony érdeklődést tapasztalt.

A PSZÁF szóvivője, Binder István portálunk érdeklődésére nem vállalkozott a folyamat értékelésére. Hangsúlyozta viszont, hogy több intézkedéscsomag segíti az adósokat, amelyek közül több még most is nyitva áll.
Az érdeklődés több pénzintézetnél is augusztusban vált kicsit élénkebbé. Úgy tűnik azonban, hogy a kezdeményezéseket a bankoknak sikerült még hamvában elfojtaniuk. Tették ezt az ügyintézés bonyolulttá tételével, meg persze a felajánlott kölcsön megdöbbentően magas felárával. Az egészet még megspékelte, hogy az adósoknak közjegyzői díjat is kellett (volna) fizetniük. Nem csoda, hogy – mint az néhány hozzánk érkezett jelzésből látszott – végül sokan meghátráltak. Még azok közül is, akik elszánták magukat arra, a továbbiakban nem viselik el, hogy bankjuk általuk nem átlátható okokból drágíthatja hitelüket.

Később senki sem foghatja majd a fejét?


A szakértők közül többen (köztük magunk is) úgy látja, hogy a bankok egyszerűen elszabotálták ezt a lehetőséget. Erre egyébként a jogszabály széles lehetőségeket biztosított számukra, hiszen nem rendelkeztek benne az átváltó hitelek kondícióiról, és több költségről (mint a közjegyzői díj) sem. A dolgukat az is megkönnyítette, hogy az ügyfelek többsége nem is pontosan értette meg, miről is van itt szó.

Az UniCreditnél úgy vélik, senki sem került hátrányba, aki most nem lépett. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a nem átlátható árazásúnak minősülő (tehát nem referenciakamathoz kötött vagy hosszú kamatperiódusú) hiteleknél is rendkívül szigorú követelmények betartásával drágíthatnak a bankok. A váltás egyébként itt devizás és forintos kölcsönnél egyaránt előfordult, de a forint hitelek voltak túlsúlyban. Ezt indokolhatja, hogy a forint referenciakamatok csökkenő pályán vannak, így érdemes ehhez (a Buborhoz) igazítani a hitel kamatozását. A devizahitelek esetében alkalmazott referenciakamatok (CHF LIBOR, EURIBOR) már most is olyan alacsonyan vannak, hogy érdemi csökkenés itt nem várható. Így az áttérés sem volt feltétlenül ésszerű – nyomatékosították a banknál.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok