Az agrárgazdaságok ötöde már eltűnt, de nincs vége

2024. május 15. A KSH 2023-as agrárfelmérésének adatai szerint 3 év alatt 45 ezer agrárgazdaság szűnt meg, ami 19 százalékos csökkenés. Az AgroFeeling felmérés mostani adatai szerint ez a jelenség tovább folytatódhat. A korábbinál sokkal többen számoltak ugyanis be negatívabb tapasztalatokról.

A mezőgazdasági termelés eredményessége szempontjából a válaszadók 41 százaléka ítélte kifejezetten rossznak, szintén 41 százaléka pedig az átlagosnál gyengébbnek a 2023-as évet – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2024 címet viselő, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből. Mindez az erről kiadott közlemény szerint különösen azért aggályos, mert már az ezt megelőző évben is 70 százaléknyian nyilatkoztak negatívan eredményeikről. A sorozatos veszteségek elszenvedése különösen a kisebb mezőgazdasági területeket használó gazdálkodók körében érlelheti meg a gondolatot a tevékenység elhagyásával. 

A KSH 2023-as agrárfelmérésének adatai szerint 3 év alatt 45 ezer agrárgazdaság szűnt meg, ami 19 százalékos csökkenést jelent. Az AgroFeeling felmérés mostani adatai szerint ez a jelenség tovább folytatódhat: azok közül, akiknek negatív tapasztalataik voltak, 9 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy várhatóan abbahagyják a gazdálkodást. 35 százalék kényszerűen változtat, vagy visszafogja a tevékenységét, miközben 56 százalék a korábban megszokott módon folytatja tovább a tevékenységét. 

Az újabb szűk esztendő világosan tükröződik a gazdálkodók újabb gépek beszerzésére vonatkozó terveiben is. A következő 12 hónapban mindössze a gazdálkodók 20 százaléka tervez ilyen jellegű beruházást. Mindez korántsem jelenti azt, hogy jelenleg már rendelkezésre áll a megfelelő géppark: ezt mindössze a válaszadók 18 százaléka állítja. A fennmaradó 62 százalék azért nem költ újabb gépekre, mert jelenleg nincsen elegendő forrása hozzá.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok