Több pénztár eltűnhet a piacról

Az egészséget is sarcolja az állam

2012. október 31. A Stabilitás Pénztárszövetség azt kéri a kormánytól, ne terhelje az elsősorban gyógyszerekre és egészségügyi ellátásra szánt forintokat a tranzakciós illeték. Ennek nagysága számításaink szerint évi százmillió forint is lehet. A szakemberek úgy vélik, a pénztárak költségszintje már nem bír el több elvonást.

A tagok 2012-ben az eddigi adatok alapján gyógyszerre, segédeszközökre és egészségügyi szolgáltatásokra 96,8 százalékos arányban költöttek – mondta el Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár vezetője. A Stabilitás Pénztárszövetség (részben éppen a felhasználási célok miatt) azt kérik a kormánytól, hogy az egészségpénztárak mentesüljenek az illetékfizetési kötelezettség alól. Az adminisztrációt is egyszerűsítenék. A pénztárak által felszámított költségek ugyanis a jelenlegi kiadásokat sem feltétlenül fedezik. (A felügyelet adatai szerint a szektor működési vesztesége 2011-ben 1,8 milliárd forint volt.) Nem véletlenül számít Studniczky arra, a következő években több pénztár eltűnhet a piacról.

Ebben a hónapban zajlott le az egészségpénztári szektor legnagyobb beolvadása. Az OTP ugyanis „lenyelte” a Postást. Ezzel a legnagyobb magyar bank nevét viselő kassza 207 ezer tagot tömörít, így piacrészesedése megközelíti a 20 százalékot. A kezelt vagyon majdnem tízmilliárd forintra nőtt.  A Postás tagjai jól jártak: a százezer forint alatti befizetéseknél a levonás 8,9 százalékról 7,9 százalékra csökkent.

 

Mennyi kerül most az egyéni számlákra

Az egészségpénztárak elmúlt időszakban tapasztalt felfutását a szakemberek az étkezési jegyek rendszerének átalakításának (erről itt olvashat) tulajdonítják. A már bejelentett tervezett nagyobb terhelés azonban ezeket a pénztárakat is alighanem lejtőre küldené. Bíztató azonban, hogy az origo.hu kormányzati forrásokból származó értesülése szerint ez az intézkedés mégsem valósul majd meg.
A pénztárak jelenlegi átlagos díjterhelése (itt nézheti meg, hogy a különböző pénztáraknál a befizetésektől függően mennyit írnak jóvá a tagok számláin) egyébként 5-9 százalékos. Amennyiben a számlaforgalmat teljes egészében sújtja az új adóteher (az „illeték” felszámításának, beszedésének pontos módja terén még akadnak fehér foltok), az 2013-ben százmillió forint feletti kiadást jelent. Ez pedig (különösen a kedvezőbb díjakat alkalmazó kasszáknál) arányaiban sem elhanyagolható érték.

Lehet, hogy a szektor egésze nincs jó helyzetben, ezzel együtt akadnak pénztárak, amelyeknek még akciózásra is futja. A Patikapénztár novemberben, a csoporthoz tartozó Új Pillér prémiumkassza pedig az év végéig nem von le költséget a 10 ezer forint feletti befizetésekből. A Ticket Wellness az egyéni befizetéseket írja teljes egészében jóvá az egyéni számlán. Az egyéni befizetések korábbi években általános kedvezőbb kulcsa fokozatosan visszaszorult. Ilyent alkalmaz ma még a Medicina (az egyéni számlákra ebben az esetben a befizetés 98 százaléka kerül). Az AXA 96, a ProVita 93 százalékot érvényesít.

A pénztárak közötti választásnál fontosnak tartjuk az ilyen lehetőségek figyelembe vételét, de a jelenlegi költségszint mellett nem elhanyagolható az sem, hol mennyit kérnek a kártyáért. Néhány pénztárnál (így például a Dimenziónál és az AXA-nál, Allianznál) a belépési költség fejében elkészítik a plasztikot, fizetni pedig csak akkor kell, ha ellopják vagy megrongálódik.  A Patika-csoport egyszeri négyezer forintot számít fel, az MKB-nál öt évre érvényes plasztik kerül kétezer forintba. A Vasutas ugyanilyen időtartamra mindössze ezer forintot számláz. A legdrágábbnak a Generalit és a Medicinát találtuk, ahol évente 1200 forintot levonnak a kártya használatáért.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.