Több pénztár eltűnhet a piacról

Az egészséget is sarcolja az állam

2012. október 31. A Stabilitás Pénztárszövetség azt kéri a kormánytól, ne terhelje az elsősorban gyógyszerekre és egészségügyi ellátásra szánt forintokat a tranzakciós illeték. Ennek nagysága számításaink szerint évi százmillió forint is lehet. A szakemberek úgy vélik, a pénztárak költségszintje már nem bír el több elvonást.

A tagok 2012-ben az eddigi adatok alapján gyógyszerre, segédeszközökre és egészségügyi szolgáltatásokra 96,8 százalékos arányban költöttek – mondta el Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár vezetője. A Stabilitás Pénztárszövetség (részben éppen a felhasználási célok miatt) azt kérik a kormánytól, hogy az egészségpénztárak mentesüljenek az illetékfizetési kötelezettség alól. Az adminisztrációt is egyszerűsítenék. A pénztárak által felszámított költségek ugyanis a jelenlegi kiadásokat sem feltétlenül fedezik. (A felügyelet adatai szerint a szektor működési vesztesége 2011-ben 1,8 milliárd forint volt.) Nem véletlenül számít Studniczky arra, a következő években több pénztár eltűnhet a piacról.

Ebben a hónapban zajlott le az egészségpénztári szektor legnagyobb beolvadása. Az OTP ugyanis „lenyelte” a Postást. Ezzel a legnagyobb magyar bank nevét viselő kassza 207 ezer tagot tömörít, így piacrészesedése megközelíti a 20 százalékot. A kezelt vagyon majdnem tízmilliárd forintra nőtt.  A Postás tagjai jól jártak: a százezer forint alatti befizetéseknél a levonás 8,9 százalékról 7,9 százalékra csökkent.

 

Mennyi kerül most az egyéni számlákra

Az egészségpénztárak elmúlt időszakban tapasztalt felfutását a szakemberek az étkezési jegyek rendszerének átalakításának (erről itt olvashat) tulajdonítják. A már bejelentett tervezett nagyobb terhelés azonban ezeket a pénztárakat is alighanem lejtőre küldené. Bíztató azonban, hogy az origo.hu kormányzati forrásokból származó értesülése szerint ez az intézkedés mégsem valósul majd meg.
A pénztárak jelenlegi átlagos díjterhelése (itt nézheti meg, hogy a különböző pénztáraknál a befizetésektől függően mennyit írnak jóvá a tagok számláin) egyébként 5-9 százalékos. Amennyiben a számlaforgalmat teljes egészében sújtja az új adóteher (az „illeték” felszámításának, beszedésének pontos módja terén még akadnak fehér foltok), az 2013-ben százmillió forint feletti kiadást jelent. Ez pedig (különösen a kedvezőbb díjakat alkalmazó kasszáknál) arányaiban sem elhanyagolható érték.

Lehet, hogy a szektor egésze nincs jó helyzetben, ezzel együtt akadnak pénztárak, amelyeknek még akciózásra is futja. A Patikapénztár novemberben, a csoporthoz tartozó Új Pillér prémiumkassza pedig az év végéig nem von le költséget a 10 ezer forint feletti befizetésekből. A Ticket Wellness az egyéni befizetéseket írja teljes egészében jóvá az egyéni számlán. Az egyéni befizetések korábbi években általános kedvezőbb kulcsa fokozatosan visszaszorult. Ilyent alkalmaz ma még a Medicina (az egyéni számlákra ebben az esetben a befizetés 98 százaléka kerül). Az AXA 96, a ProVita 93 százalékot érvényesít.

A pénztárak közötti választásnál fontosnak tartjuk az ilyen lehetőségek figyelembe vételét, de a jelenlegi költségszint mellett nem elhanyagolható az sem, hol mennyit kérnek a kártyáért. Néhány pénztárnál (így például a Dimenziónál és az AXA-nál, Allianznál) a belépési költség fejében elkészítik a plasztikot, fizetni pedig csak akkor kell, ha ellopják vagy megrongálódik.  A Patika-csoport egyszeri négyezer forintot számít fel, az MKB-nál öt évre érvényes plasztik kerül kétezer forintba. A Vasutas ugyanilyen időtartamra mindössze ezer forintot számláz. A legdrágábbnak a Generalit és a Medicinát találtuk, ahol évente 1200 forintot levonnak a kártya használatáért.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok