Az idén is estek a lakásárak

2012. július 24. A harmadik elemzés is megjelent a lakáspiacról, de ebben az ingatlanárak enyhe emelkedése helyett azok csökkenése szerepel. Az FHB nem lát semmilyen fellendülést, sőt a kilábalást is mintha egyre messzebbre tenné.

Az FHB Lakásárindex legújabb, feldolgozott adatai szerint, 2012 első negyedévben majdnem fél százalékkal váltak olcsóbbá a lakások. Az előző év azonos időszakához képest 2,6 százalékkal csökkentek az árak. A tavalyi átlagos indexérték 172,1 volt, ami 2012 áprilisára 170,2-re mérséklődött (a 100-as érték 2000-ben volt).

Az ingatlanbefektetésekkel kapcsolatban végzett számításaink így valójában a valóságnál még kedvezőbb képet is mutatnak. Abban ugyanis a Duna House (DH) adataival kalkuláltunk. A DH pedig (amely már első féléves elemzést is közzétett) az első és a második negyedévre is növekvő árakról számolt be. A fővárosi paneleknél egyenesen erős felívelésről beszéltek.

Nemcsak az árak, hanem az adásvételek alakulása terén is eltérnek a különböző elemzések. Míg a DH szinte győzelmi jelentést tett közzé, az Otthon Centrum (OC) és most az FHB sem néz túl optimistán a folyamatokra. Az OC az idén legfeljebb stagnálást vár, az FHB pedig most arról írt, hogy a piac hibernált állapotban vár a fordulatra.

A tehetősebbek támogatása lehet hatásos az FHB szerint

Az állami beavatkozások (kényszerértékesítési kvóta bevezetése, Nemzeti Eszközkezelő újraszabása, támogatott lakáshitelezés és szocpol bevezetése) hatása a bank szerint elhúzódó és késleltetett lesz. Mint megjegyezték, a visszakapaszkodáshoz szükség van az állami szerepvállalásra, de ez nem is annyira egyszerű kérdés. Ütközhet például a méltányossági és a hatásossági kritérium. A lakáspiacra ugyanis leginkább a középréteg aktivizálása tudna hatni, míg a rászorultsági elv alapján a lakásprogramok célcsoportja nem mindig ez a réteg.

A keresleti oldal feléledését – fejtették ki – továbbra is akadályozza a hitelpiac összehúzódása. A kilátások ezen a téren sem kedvezőek. A magas forrásköltségek miatti magasabb hitelkamat, a romló háztartási jövedelmi helyzet miatt előálló gyenge hitelkereslet miatt a fordulat későbbre tolódik. A kilábalás az FHB szerint a konjunktúra üteménél lassúbb ütemben mehet majd végbe.

Kapcsolódó anyagok