Az olcsó kínai cuccra is fizetni kell majd áfát

2021. április 8. Az idei év közepétől az Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől – hangsúlyozta közös közleményben a vámhatóság és a Posta. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve.

A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek, míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Ez 2021. július 1-jén megváltozik. Azután minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül az értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az áfamentesség csak azokra a termékekre jár, amelyek „szabad forgalomba bocsátását” nála 2021. július 1-jéig kezdeményezik. A július 1-jéig megrendelt, de azon a napon vagy azt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra az új szabályok szerint vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani, és áfát kell fizetni.

 A Magyar Posta – tudatta a társaság – jelentős informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az online fizetéshez díjelőny társul ezért az ügyfelek számára azt ajánlják.

 Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is. A megfelelő adatok birtokában ugyanis a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok