Egyre bosszantóbbá válhat a technika ördöge

Az új év alapvető változásokat hoz a vásárlásban

2020. december 29. A következő év első napjától általánossá válik a kártyás fizetés, online már csak fokozott biztonsági szabályok mellett lehet a számlát kiegyenlíteni, a jótállási szabályokra pedig szinte rá sem lehet majd ismerni. A technika ördöge persze így is bosszanthatja a vevőket.

Az új év szinte mindig változó szabályokat hoz, időnként csak kapkodhatják a fejüket a jogalkalmazók. 2021- ben különösen a vásárlások terén kell változó környezetre felkészülni (a felső kép: MTI, Balázs Attila). Talán a legjobban várt változás, hogy gyakorlatilag mindenütt kötelezővé válik a kártyás fizetés elfogadása. A bankkártyával rendelkezők – derült ki az OTP friss felmérésből – 56 százaléka járt már úgy, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert nem volt lehetősége kártyával fizetni. Ez leggyakrabban a fiatalokkal, valamint a Budapesten és megyeszékhelyen élőkkel esett meg.

A legnagyobb magyar bank ugyan nem tér rá ki, de a hozzánk érkezett jelzések azt mutatják: időnként nem a kereskedő hibája, hanem a technika ördöge teszi lehetetlenné a plasztikpénz használatát. A karácsony előtti vásárlási roham idején előfordult például, hogy nagyobb térségekben akadozott a telefonos szolgáltatás. A bankok fejlesztései is okozhatnak (mint tették is azt többször) problémát. Ahogy terjed az elektronika – már pedig gőzerővel terjed –, úgy válhatunk egyre sérülékenyebbé.

A kiskereskedők akár a másodlagos azonosítóval vagy QR kódra építve is lehetővé tehetik az elektronikus fizetések januártól kötelező elfogadását. Az eddigi mobilfizetési megoldások – derült ki korábban egy konferencián – a résztvevők szerint jórészt az átjárhatóság hiányán buktak el. A banki fejlesztések által használt szabvány QR-kód a legtöbb banknál 2021-re már megjelenhet. Persze mindehhez még egy jól működő telefonhálózat, banki rendszer sem árt.
A neten kártyázókat még mindig érheti meglepetés
Mint már többször figyelmeztettünk: az online kártyás fizetésnél is hátrányba kerülhet, aki nem használ okostelefont. Uniós előírásra ugyanis végső határidőként 2021. január elsejétől elvárás az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés. Ennek következménye lehet, hogy a neten kártyával azok fizethetnek könnyedébben, akik mobilbankot is használnak.

Nem minden pénzintézetnél azonosak az eljárások, és az is változó, hogy szilveszter után jön-e még egy módosítási menet. Több bank igazán rigorózusan 2021. január 1-jétől veszi komolyan az új előírásokat (akkortól kezdve amúgy nincs is más választásuk). Az OTP már jó ideje elkészült (ügyfeleik teendőiről részleteket itt olvashat), az Unicreditnél pedig december második hetében élesítették az új rendszert. A többiek sem feltétlenül várják órára meg a pezsgők pukkanását.

A technika ördöge persze ezen a téren is közbeszólhat. Több olvasónk is jelezte: előfordult, hogy sokszori próbálkozásra sem sikerült az online kártyás fizetés. Annak ellenére, hogy állításuk szerint náluk semmi sem hibádzott. A Budapest Banknál korábban ezzel kapcsolatban az Azénpénzem.hu kérdésére elmondták: elsősorban azért merülnek fel kérdések az ügyfeleik részéről, mert az online fizetést lehetővé tevő kereskedő nem állt át például a biometrikus azonosításra alkalmas verzióra. A bank szerint hasonlóra számos esetben van példa.
Jön az e-jótállási jegy
Nem mindegy miként fizethetünk, de persze az sem, hogy a drágább cuccok vétele után mennyire van kiszolgáltatva a vevő a gyártóknak, a kereskedőknek. Jó hír, hogy Igen jelentősen módosulnak 2021-re a szavatossági, jótállási szabályok. Az egyéves kötelező jótállás marad a 10-100 ezer forintba kerülő berendezéseknél, az időtartam azonban 100-250 ezer forint között kettő, efölött pedig három év lesz, és rengeteg új cikk is bekerül a jótállási körbe (erről részletesen itt írtunk).

A papíralapú mellett 2021-től bevezetik az elektronikus jótállási jegyet. Az e-jótállási jegy e-mailben, letölthető dokumentumként, applikáción keresztül vagy akár a kereskedő honlapján regisztrált felhasználói fiókba küldve is eljuttatható a vevőhöz. Az e-jótállási jegyeken is fel kell tüntetni a kereskedő nevét, címét, ha nem azonos a forgalmazóval, a gyártó nevét, címét, a termék azonosítására alkalmas megnevezését és típusát, és ha van, a gyártási számát. A jótállási idő kezdete szempontjából alapvető jelentőségű a vásárlás vagy üzembe helyezés időpontjának pontos rögzítése.

Az adóváltozásokról itt tájékozódhat

Az új jótállási szabályokról itt olvashat

A kötelező kártyaelfogadásról ebből a cikkből tájékozódhat

Az online kártyás fizetésről készített körképünk itt található

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok