Az Unión túl veszélyes a (készpénz)menekítés!

2012. július 9. Szigorodott a tízezer euró vagy azt meghaladó készpénz vagy készpénz-helyettesítő eszközök bejelentési kötelezettségére vonatkozó törvényi szabályozás – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az esetleg pénzmenekítésben gondolkodóknak így az Unió határait elhagyva észnél kell lenniük.

Aggodalmas honfitársaink közül tavaly és az idei év elején nagyon sokan bőröndben vitték külföldre megtakarításukat (reméljük persze, hogy csak egy részét). Az adóhivatal valószínűleg igyekszik már előre elrettenteni azokat, akik az ő példájukat esetleg a jövőben követnék. A megszigorított szabályoktól azonban csak azoknak kell félniük, akik elhagyják az Európai Unió határait.
A NAV tájékoztatása szerint minden az Európai Unióba belépő vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél tízezer euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben), vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (például értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk) van, köteles erről a vámhatóságnak írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatot annál a hatóságnál (vagy egyéb illetékes hatóságnál) kell megtenni, ahol az utas belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt.

A bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra a magyar hatóság 20 ezer euró alatt 10 százalékos, 20-50 euró között 40 százalékos, efelett pedig 60 százalékos helyszíni bírságot szab ki. (Eddig 150 ezer forint volt a maximum.) A vámosok az összeget rögtön lefoglalják.

Ez azonban – állítja a NAV – korántsem a legsúlyosabb szankció a tagállamok között. A német vámhatóság a be nem jelentett összeg 10 százalékától maximum egymillió euróig terjedő bírsággal sújtja az elkövetőt. Ugyanez az arány a máltai vámigazgatásnál 25 százalék és 58 ezer euró között mozog. A holland és a luxemburgi vámhatóság a kiszabható bírság összegét 300 és 25000 euró közé tette, az észt hatóságok legsúlyosabb szankciója pedig 5 évig terjedő szabadságvesztés. Franciaországban a bírság összege a be nem jelentett összeg 25 százaléka. A tagállamok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között.
 

Kapcsolódó anyagok