Szaporodott a számlapénzre semmit sem fizető bankok száma

Bankbetétek: hosszú zuhanás?

2012. november 5. A jegybanki kamatcsökkentést nagyon sok bank csak az elmúlt napokban, illetve mára érvényesítette a hosszabb távra szóló megtakarításoknál. Egyre több olyan ajánlat akad, amelynél a távolabbi lejárat kevesebbet fial. A jelenlegi helyzetben ez logikus, de sajnos akadnak jelentős kockázatok is.

A tartós befektetési szerződéseknél (tbsz) az Erste, a Raiffeisen és az UniCredit is alacsonyabb kamatot ad öt évre, mint háromra. Ettől a jelenségtől a megtakarítók már alaposan elszokhattak (a friss ajánlatokat itt nézheti meg). Attól tartunk azonban, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a jelenség tartóssá válik. Ezt ugyanis az teszi lehetővé, hogy a magyar kockázati felár csökken, a nemzetközi pénzpiac bizalmat szavaz Magyarországnak. Egyre erősödnek viszont azok a hangot, amelyek arra figyelmeztetnek: mindez az IMF-megállapodás „beárazásának” köszönhető. Ha úgy látják, hogy reménytelenné válik ezen a téren a helyzet, akkor gyors (és kellemetlen) változások következhetnek. Ezt azonban egyelőre konkrétum nem támasztják alá. Pedig nem mindegy, mire kell készülniük a megtakarítóknak; rohanjanak pénzüket minél hosszabb távra lekötni, vagy várjanak. (A cikk a megtakarítási rovat része.)

A bankközi kamatláb (bubor) az ünnep előtt szintén fordult, a hosszabb lejáratoknál alacsonyabbá vált a kamat. Három hónapra 6,54 százalékot, ennél hosszabb távra pedig 6,5-6,52 százalékot áraztak a bankok. Jelenleg – már a jegybanki kamatcsökkentést is tükrözve – a háromhavi 6,28 százalékkal például egy évre 6,32 százalék áll szemben. Nem zárható tehát ki, hogy megindult a visszarendeződés. Ez persze még biztosnak sem tekinthető. Még nagyon friss a jegybanki lépés.

A látra szóló kamatoknál (az aktuális kínálatot itt nézheti meg) sincs igazán okuk örömre a plusz pénzzel rendelkezőknek. A kiemelkedő ajánlatok alaposan lefogytak, ráadásul szaporodott azoknak a bankoknak a száma, amelyek a folyószámlán levő pénzre egyetlen fillért sem fizetnek. Így felértékelődhetnek a rendszeres megtakarítási lehetőségek (a számlakínálat itt található).
Nagyon sok banknál csak a hosszú hétvégén, illetve mára változtattak hosszabb távra szóló betéti kondícióikon. A K&H azonban a normál betéti ajánlatát is „dúsította”. Azoknak, akik munkabérüket az itt vezetett számlára utaltatják, extra kamatot ad. Két hónapra így 8,5 százalék érhető el. Munkabérnek tekintik a havi legalább 50 ezer forintos, cégtől érkező átutalást vagy az ugyanennyi nyugdíjjóváírást. A lekötésnek is ennyi a minimális összege. Érdemes még megemlíteni, hogy a Trambulin megtakarítási betétszámlánál a legutóbbi jegybanki kamatcsökkentést csak november 15-étől érvényesítik. (Aktuális betéti kamatok.)

A babakötvény kamata is egyre olvad


Akad olyan különlegesség, ami már a több évre szóló megtakarítások körébe sorolható. A Volksbanknál akciós betéti gyűjtőszámlán lehet 8,5 százalékos kamaton fialtatni azt a pénzt, ami jövőre a tbsz-re kerül (a kamatért ezt vállalni is kell). Szintén a hosszú távhoz tartozik: a Start-számláknál a kamatok lassan elérik azt a szintet, amit néhány bank eredetileg a nem túl éles versengés jegyében vezethetett be. Így például a K&H által 2010 májusa óta kínált öt százalék már nem is számít annyira kirívóan alacsonynak. (A babakötvény banki kamatait itt nézheti meg.)

Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy a lakossági forintok egyre erőteljesebben állampapírokba vándorolnak. Szeptemberben a lakosság 36,8 milliárd forint értékben vett állampapírt, a forintbetétekből viszont kifele áramlott a pénz. Hosszabb távon igazán egyetlen banki ajánlat sem tud versenyezni a Prémium államkötvénnyel. Az idén október közepéig közel 355 milliárd forint összegben sikerült értékesíteni a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírokból. A lekötött banki betétek csökkenése szeptember végéig 74,2 milliárd forint volt. Az MNB adatai pedig további esést mutatnak (az új szerződéseknél jelentős mérséklődésről tájékoztatnak).


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok