A pénzbefizetést is sarcolja majd az OTP

Bankszámlák: durva drágítás is akad

2012. április 2. Az FHB alapszámlájának vezetési díját 50 százalékkal emelte, emellett duplázódott a fiókban pénzt felvevők maximális terhe. Több díjváltoztatás azonban csak a közeljövőben várható. Rövidesen az OTP Alap számlájánál a pénzbefizetés is vaskos összegbe kerülhet majd.

A legolcsóbb és a legdrágább számla közötti különbség fél év alatt ötvenszeresről majdnem hatvanszorosra emelkedett. Ez az eltérés persze még sokkal nagyobb is lehet, hiszen mára több olyan bankszámla létezik, amelynél valóban nincs semmilyen kiadás. A folyószámláját rosszul megválasztó akár 55 ezer forintot is kifizethet feleslegesen. A számlahasználati szokásaihoz ugyanis ennyivel olcsóbb megoldást is találhat a piacon. Ezért érdemes mindenkinek átgondolni, mire is kell neki a bankszámla, tipikusan hogyan használja (itt kalkulálhatja ki a folyószámlák költségeit). Az, hogy egy szolgáltatás pénzbe kerül, természetes (a nulla költségű megoldásoknál sem kell félni attól, hogy az ezeket nyújtók éhen halnak), a szükségtelen kiadásokat azonban jobb elkerülni. Főként, ha több tízezer forintra rúgnak.

A kalkulátorban figyelembe vettük a különböző néven felszámított költségeket is. Így a Kinizsinél, bár a számlavezetési díj nulla, de havonta 260 forintot kérnek „zárlati” díjként, amit természetesen felvettünk a költségek közé. A Magnetnél (az első közösségi banknál) akár ezer forintos számlavezetési díjat is vállalhat önként az ügyfél a nulla helyett, de mi a nullával kalkuláltunk.
Korábbi kalkulátorunknál többen kifogásolták, hogy a nulla forintos bankszámlánál miként lehet költség. Ez azért van, mert a kártya éves díját leosztjuk a hónapokra (ellenkező esetben ez önmagában eltérítheti az összehasonlítást). A Citi megoldotta, hogy ne legyen ilyen gond: a plasztikot is ingyenesen biztosítja. Egyes számláknál így jár el a MagNet, a K&H, az MKB, az OTP és az UniCredit is. A végső összehasonlításban azonban ezzel együtt is igen eltérően szerepelnek ezek a bankok.

A Citibank nulla forintos számlacsomagjai egyébként hozhatnak is a konyhára, ha ügyfelük Takarék Plus számlát is tart. Ebben az esetben a havi kártyás vásárlások után 0,5 százalékos visszatérítés jár, havi tízezer forintig. A bank egyébként folyamatosan variál számlacsomagjaival, korábban a netszámlát, az idén pedig a Mega és a Citicontrol díjcsomagokat vezette ki (ez azt jelenti, hogy újonnan már nem lehet ilyent igényelni). Azért, hogy ne csak hozsannázzunk: a 1,5 millió forintos számlaegyenleg felett elérhető kedvezmény értékelésénél nem árt figyelembe venni, hogy ha simán a számlán tartja valaki a pénzt, arra egyáltalán nem fizetnek kamatot.
Brutális lehet még bankon belül is a különbség
A bankok a törvény előírása miatt csak nagyon óvatosan (szinte csak az infláció mértékével) emelhetik a díjakat. Ez azonban csak a már meglévő konstrukciókra vonatkozik. Az előző hat hónap során a legnagyobb a változás az FHB számlacsomagjainál következett be. A bank ugyanis alapszámlájának vezetési díját 50 százalékkal emelte. Mielőtt azonban a régebbi ügyfelek a szívükhöz kapnának: számukra csak öt százalékos a díjváltozás. A nagyobb összeget fiókban felvevőknél viszont a maximális teher (persze itt legalább van ilyen) mindenkinél duplázódott, az idén tízről húszezer forintra emelkedett.

Az OTP az alapszámlánál a pénztári készpénzbefizetést is sarcolja (ami a lakosságnál egyáltalán nem szokás). Ezért, most még kedvezményesen, 59 forintot kérnek. Rövidesen azonban a díj 0,45 százalék, de minimum 447 forint lesz – felső korlát nélkül. A postai befizetés költségeit is ügyfeleikre hárítják. Ekkortól a forint lekötése 22 forintba kerül. A többi számlacsomagnál nincsenek ilyen díjak, így úgy véljük, érdemes (akinek még van ilyen) az Alap számlától mindenképpen megválni. Arra sem árt azonban ügyelni, hogy a Net számlánál sem sokáig (a tavalyi inflációs adatok hivatalos közzétételéig) tart az eseti utalások díjmentessége.

Még a bekövetkező drágítások nélkül is elég brutálisnak tűnik egyes OTP-számlák költsége. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes tudni, hogy a csoporton belüli szolgáltatásoknál (például kakástakarékosság) elég sok kedvezményt ad a legnagyobb magyar bank. Sokáig nagy előnyük volt a legszélesebb fiók- és ATM hálózat, de a többi bank díjstruktúrájával mintha egyre inkább igyekezne ezt kompenzálni.

A számlavezetési díjat lehet mérsékelni, ha valaki beéri az elektronikus számlakivonattal. Az FHB a postán kért egyenlegért 210 forintot számláz annak is, akinél a vezetési díj amúgy nulla. Ugyanígy tesz a Gránit is (ott a díj 200 forint). Az OTP minden számlájánál „zöldített”, a postázás felára azonban itt csak 20-60 forint. A kalkulátort úgy építettük fel, hogy plasztikusan látszódjék, a különböző megoldások között is jelentős lehet a díjkülönbség. A számláknál akadnak még apróbb trükkök. Például az Ersténél a telebanki ügyintézés olcsóbb, ha előre kódoltan hajtja valaki végre.