Beintett a fürdősöknek a szaktárca

2012. augusztus 7. Az NGM nem enged a fürdők panaszára. Pedig ezeket az intézményeket az üdülési csekk leváltása mellett az egészségpénztári költési lehetőségek idei átalakítása is igen kedvezőtlenül érinti. Igaz, erről senki sem beszél.

A Magyar Fürdőszövetség azt kéri a parlamenttől, hogy az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) alszámlái között legyen átjárhatóság, és a kártyát fogadhassák el az uszodák is – mondta az MTI tudósítása szerint Juhász Szabolcs főtitkár sajtótájékoztatón a múlt héten. A fürdőszolgáltatások a rekreációs alszámlára kerültek, ami a szövetség szerint megnehezíti az igénybevételét. Mint elmondta: a mostani korlátok között a SZÉP kártyából származó bevétel az első félévben mindössze a negyede volt az üdülési csekk bevételének tavaly ugyanebben az időszakban. Az aggodalom érthető, hiszen az elhangzottak szerint az üdülési csekk bevétel 3,6 milliárd forint volt a múlt évben, a fürdők éves bevételének 15 százalékát tette ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem elsietett válasza szerint nem indokolható a változtatás. Hangsúlyozták: a SZÉP Kártya mögötti alszámlákról azok a szolgáltatások vehetők igénybe, amelyeket a kártya révén a kormányzat a belföldi turizmus élénkítése érdekében kedvezményezni kíván. Tekintettel arra, hogy a szállásadás a turizmus legalapvetőbb szolgáltatása, ezen egy szolgáltatás vonatkozásában – kivételként – vált lehetővé az alszámlák közötti átjárhatóság.

Nagy a verseny az alszámlánál


A szabadidő alszámlára utalható 75 ezer forint az NGM szerint lehetőséget ad a fürdőknek, hogy a SZÉP Kártya forgalmuk növekedését ösztönözze. A tárca a három kibocsátó intézmény adatai alapján úgy tudja, hogy július végéig a SZÉP Kártyára összesen 50 milliárd forintot, ebből a szabadidő alszámlára közel 7,5 milliárd forintot töltöttek fel. Utóbbiról 1,6 milliárd forintot pedig már fel is használtak a kártyabirtokosok.

Arról sem a szövetség, sem az NGM nem ejtett szót, hogy a cafeteria alapvető átrendezése (erről itt tájékozódhat) keretében jelentős változás az idén, hogy az egészségpénztári számláról nem lehet fürdőszolgáltatásra, gyógyüdülésre és sporttevékenységre költeni. Az egészségpénztárakból a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadás értékhatára pedig 2011-ben még személyenként a minimálbérnek megfelelő összeg, azaz 78 ezer forint volt. 2012-ben viszont a SZÉP-kártyáról a szabadidőre összesen ennél kevesebb fordítható. A fürdőknek tehát kiesett az üdülési csekk, de az egészségpénztári költés is. Ezek helyett kapták a SZÉP-et, amelynél a rekreációsnak nevezett alszámla keretéért versenyezhetnek az ide került tradicionális egészségpénztári költésekkel.

Kapcsolódó anyagok