Van elemző, aki már márciusban kamatemelésre számít

Belendült az idén a drágulás

2019. március 8. Az árak alakulásának mélyebb folyamatait jelző maginfláció öt éve nem volt annyira magas, mint az idén februárban. A KSH friss adatai szerint a fogyasztói árak is a vártnál erőteljesebben emelkedtek. A nyugdíjasok még ennél is rosszabbul jártak.

Az üzemanyagok februári drágulása – állapította meg korábban az Azénpénzem.hu –előrevetítheti az infláció megugrását is. A KSH frissen közzétett adatai szerint az elemzők által várt 2,9 százalékkal szemben az év második hónapjában az árak 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjas infláció 3,2 százalék lett. Az élelmiszerekért 5,2 százalékkal, ezen belül az idényáras élelmiszerekért (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 23,3, a lisztért 10,1, a péksüteményekért 9,7, a házon kívüli étkezésért 6,8, a kenyérért 6,7 százalékkal kellett többet fizetni.

Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője hangsúlyozta: negatív meglepetés az élelmiszerek oldaláról érkezett, ebben a csoportban ugyanis a drágulás havi üteme a januári 1 százalék után februárban további 1,5 százalékos lett. Németh Dávid, a K&H Bank vezetőelemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a GDP-növekedésben a termelési oldalon legnagyobb szerepet játszó piaci szolgáltatások adószűrt éves inflációja idén februárban 2008 óta nem látott szintre emelkedett.

Mit léphet a jegybank?


A mélyben zajló folyamatokat jobban megragadó maginfláció (ebből a gyors, illetve a szezonális árváltozásokat) 5 éves csúcsra ugorva, 3,5 százalékot tett ki. Utoljára 2013-ban mértek ekkora (pontosabban ennél kicsit magasabb) értéket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációról kiadott havi elemzésében megállapítja, a maginfláció emelkedését főként a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek áremelkedése okozta.
 
 
A jegybank Németh Dávid szerint nehéz helyzetben van. Az inflációs nyomás ugyanis szigorítást követelne, ám a nemzetközi környezet kedvezőtlenebb, ami a laza monetáris feltételek fenntartását indokolhatná. A szakember úgy gondolja, hogy a gyorsuló inflációt mutató adatok ellenére sem fog számottevően szigorítani az MNB a következő három hónapban. A második negyedév vége felé elképzelhetőnek tartja, hogy az egynapos betéti kamat elhagyja a negatív tartományt. Nyeste Orsolya már a monetáris tanács márciusi ülésén elképzelhetőnek tartja a jelenleg -0,15 százalékon álló egynapos betéti kamat emelését.

Mint azonban az Erste elemzője hozzátette, a helyzetet bonyolítja, hogy az Európai Központi Bank tegnap napvilágra került várakozása szerint Európában egész évben stagnálhatnak a kamatok, vagyis elmaradhat a korábban őszre előrejelzett első kamatemelés. Ez a hazai inflációs kilátások szempontjából annyit jelent, hogy az importált infláció moderált maradhat, így az MNB-nek lesz tere arra, hogy a normalizáció folyamatát lassan hajtsa végre. A bank várakozása szerint így a 3 hónapos bankközi kamatok az év vége felé közelíthetik meg a jegybanki alapkamat szintjét.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.