Vihar előtti csend?

Betétek: megállt a kamatemelés

2012. március 14. Az elmúlt hetekben már nem emelkedtek sem a forint sem a devizabetétek kamatai. A bankok most kivárnak, sőt néhányan óvatos lépésekben csökkentgetik az akciós kínálatot. A helyzet bármelyik pillanatban változhat attól függően, hogy a pénzpiacokon mi történik.

A pénzpiaci hozamok január közepére emelkedtek a csúcsra, akkor a 3 hónapos Bubor 7,64 százalékra, a 6 hónapos 7,93 százalékra, míg az egyéves 8,28 százalékra nőtt. A bankok tömegesen emelték a betéti kamatokat, de arra azért vigyáztak, hogy leginkább az akciós kamatok ugorjanak meg. A helyzet mára annyiban változott, hogy a pénzpiaci hozamok csökkentek, a 3 hónapos Bubor tegnap már csak 7,50 százalék volt, a 6 hónapos pedig 7,72. A betéti kamatok növekedése is megállt, sőt néhányan már óvatosan csökkentgetik is az akciós kínálatot. (A legfrissebb kamatokat a forint és devizabetétekre itt találja.
Új szereplő is beszállt a lekötött betétek versenyébe; az AXA Bank korábban látra szóló megtakarításra kínált vonzó kamatot, ugyanakkor lekötésre nem volt lehetőség. Most jellemzően a dobogós ajánlatok között találhatjuk. (Ezzel beírta magát a bank a kamat összehasonlításokba, így nagyobb eséllyel pályázhat a megtakarítók pénzére.)

A szemfüles, pénzükre kellően odafigyelő ügyfelek vonzó betétlekötési lehetőségeket találhatnak az akciós ajánlatok között, de az automatikusan megújuló lekötéseken már nem sokat nyerhettek a megtakarítók. Például 500 ezer forint esetén egy „elfelejtett", 1 éves lekötés az OTP Banknál mindössze évi 1,5 százalékot fizet, míg az FHB, a Raiffeisen és az Erste új pénzre 8,5 százalékot ad, az AXA pedig 8,40 százalékot, a CIB pedig 8 százalékot. (Az FHB 9 százalékról csökkentett.)

Még 6 hónapra is találhatunk több, 8 százalék feletti és körüli kamatot, 3 hónapos lekötésnél azonban már csak elvétve akad ilyen magas kamat, és a rövidebb lekötéseknél is ritka a 8-9 százalék. Egyre több bank szeretné tehát hosszabb távra megszerezni a pénzünket. Valójában az egyéves lekötés sem számít hosszú távnak, de mivel általában 2-3 hónapra kötik le a pénzüket az emberek, mindenképp figyelemre méltó a próbálkozás. Találhatunk egyébként 2-3, sőt 5 éves lekötéseket is. Az Unicredit például 5 évre évi 8,25 százalékot ad, de mivel a kamatot csak a futamidő végén írják jóvá, az EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) csak 7,15 százalék. A bank egyébként egy hónappal ezelőtt még erre a konstrukcióra évi 9,5 százalékot fizetett.

Továbbra is jellemző, hogy kiemelkedő kamatot vagy akkor ad a bank, ha az ügyfél új pénzt visz a bankba, vagy ha aktív bankszámlahasználó. Sok a kombinált betétet akciózó ajánlat is. Ebben az esetben csak akkor jár a magasabb kamat, ha a pénz egy részét befektetési jegybe teszi az ügyfél. A csali kamat kiemelkedő, de valójában nem lehet tudni, hogy a befektetési alap hozama mennyi lesz. Így ez csak azoknak ajánlható, akik pontosan tudják, mit vesznek. Ráadásul az OBA garancia a befektetési jegyekre nem jár, míg a betétre igen.

Nyugalmi állapot

Jól látszik a devizakamatokon is, hogy lenyugodott a piac. Január 20. körül az államcsőd is közbeszéd tárgya lett, és – több bankár megerősítése szerint is – jelentősen csökkent a bankokban a devizabetét állomány. Akkor új akciókkal próbálták magukhoz kötni az otthon, cihákban tartott devizákat. A legnagyobb harc az euróbetétekért folyt és folyik. Míg az euró alapkamat 1 százalékon áll, több helyen is kaphatunk akciósan 4 százalékot. Jól látszik, hogy egyelőre nincs több hiszti, ugyanis a K&H Bank hetek óta apránként mérsékli a normál lekötött, devizabetéti kamatokat, az FHB pedig az akciós kamatot vette vissza; euró betét esetében egyéves lekötésnél 5 százalékról 4,75 százalékra. Az Unicredit pedig a kiugróan magas, 5,25 százalékos kamatot csökkentette 4 százalékra a 2 évre lekötött euró betéteknél, míg az öt évre lekötöttre 6 százalék helyett már csak 5,50 százalékot fizet. A devizabetéteknél egyébként még inkább érdemes odafigyelni a pénzünkre, ugyanis nem egy banknál találkozhatunk 0 százalékos kamattal, ami azt jelenti, hogy a számla költségeit sem termeli ki a betétlekötés.Kapcsolódó anyagok