Buktak a magánkasszák tagjai

Brutális nyugdíjpénztári hozamkülönbségek

2012. február 6. Az előző évben valószínűleg csökkent a magánnyugdíjpénztárakban maradtak vagyona - derül ki az azenpenzem.hu nettó eszközértékek alapján végzett számításaiból. Az önkéntes kasszáknál a kép valamivel kedvezőbbnek tűnik, de ez származhat abból is, hogy innen sokkal nehezebb információhoz jutni.

A magánnyugdíjpénztáraknak kötelező közzétenniük a befektetési portfóliók napi értékét. A 2010 végi és a tavalyi záróárfolyamok alapján nem sok örömre lehet okuk azoknak, akik kitartottak a kasszák mellett. Számításaink szerint a szektor összességében veszteségesen fektetett be (tagdíjak az állami intézkedések miatt nem érkeztek).

Nem mindegy azonban, hogy ki melyik kasszánál, és azon belül is milyen portfólióban tartotta a pénzét. A klasszikus portfólió reálhozama három kasszánál lett tavaly negatív. (A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint 2011-ben 3,9 százalékos volt az infláció.) A többi portfóliónál viszont csak egyetlen pénztárnál gyarapodott a fogyasztói áraknál jobban a tagok pénze. A helyzet azonban ennél sokkal rosszabb, hiszen az esetek többségében kifejezetten fogyott a vagyon. Óriási különbségek láthatók a különböző kasszák teljesítménye között. A legjobb és a legrosszabb befektetési eredményt elérő pénztárak hozama között a legnagyobb az eltérés a növekedési portfóliónál. A különbség majdnem 17 százalékpontra rúg. A kiegyensúlyozottnál is majdnem eléri a tíz százalékpontot, de a klasszikusnál is közel 5,6 százalékpont. (A magánnyugdíjpénztárakról és az azok által elért 2011-es hozamokról itt tájékozódhat.)

A teljesítmény értékelésénél persze figyelembe kellene venni, hogy a meghatározott befektetési paletta (ezt a pénztárak igazgatósága adja meg) alapján a vagyonkezelők mennyire jól forgatták a pénzt. A tapasztalat szerint ugyanis az ügyesebbek a referenciahozamnál (tavaly ezeknél is elég csúnya számok adódtak) jobb eredményt érnek el. Úgy véljük azonban, hogy a tagok ezekre a finomságokra nem igazán ügyelnek, nekik csupán az számít, kasszájuknál hogyan sikerült a pénzüket fialtatni. A 2011-es teljesítményre bizonnyal rányomhatta a bélyegét az állam drasztikus beavatkozása is, hiszen ez a több évre szóló terveket borította fel.

Az önkénteseknél rosszabb az eredmény

Nem ez a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. Ennek ellenére a különböző portfólióknál számított átlaghozam itt rosszabb lett. Míg ugyanis a magánkasszáknál a klasszikus portfólió (súlyozás nélkül) átlagosan majdnem öt százalékot hozott, az önkénteseknél ebben az esetben is negatív volt a reálhozam. A kiegyensúlyozott elnevezésű befektetési összetételnél a különbség még nagyobb a magánkasszák javára, de a növekedésinél is valamivel csekélyebb lett a veszteség. Persze ez inkább csak játék a számokkal. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál ugyanis a magánkasszákhoz képest sokkal nehezebb a hozamokkal kapcsolatos tájékozódás (az önkéntes nyugdíjról és a közzétett adatokból számított hozamokról itt tájékozódhat). Még a legnagyobb között is akadnak olyanok, amelyek erről semmilyen információt nem tesznek közzé. Ráadásul ezeknél a pénztáraknál a portfóliók sem igazán feleltethetőek meg a magánkasszáknál kötelezően alkalmazottnak. Helyenként szűkebb, de sokkal tágabb is lehet a befektetési paletta.


Azoknál az önkéntes nyugdíjkasszáknál, amelyeknél sikerült adatokat találnunk (itt nem kötelező a napi értékek közlése), a teljesítmények ugyan szintén eléggé szóródnak, de a magánpénztáraknál tapasztaltnál jóval kisebbek a különbségek. A pénzügyi felügyelet adatai alapján egyébként az önkéntes pénztárak már jóval nagyobb vagyont kezelnek mint a mesterséges karcsúsításon átesett magánkasszák. Utóbbiaknál ugyanis 2011 harmadik negyedévére 223,1 milliárd, míg az önkéntes pénztáraknál majdnem 840 milliárd forintra rúgott a teljes portfólió.

Kapcsolódó anyagok