Átverések több millió forintig

Csalók lesnek ránk a neten

2012. október 12. Az aukciós portálokon (mint a Vatera) nagyon sok az átverés, szinte nincs olyan nap, amikor a rendőrség ne foglalkozna ilyen üggyel – tudtuk meg. Nem létező autótól kezdve csomagban kapott fél tégláért is fizetünk. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a kibertér arctalanságot és névtelenséget biztosít.

Egyre több csaló szokik rá az internetre, hiszen az anonimitást biztosít számukra. Vannak, akik saját bankszámlával jelennek meg, így őket könnyű nyakon csípni. De vannak hajléktalanok irataival számlát nyitók, az ő felderítésük már jóval nehezebb. Országos adatok nincsenek az interneten elkövetett csalásokról, mert csak a többi csalással együtt kerülnek be a statisztikába. Az aukciós portálokon azonban – a rendőrök szerint - meglehetősen sok eset történik. Még az interneten rendszeresen vásárlókat is érheti meglepetés – derül ki a következő történetekből.

Rendőrségen a gyerek


Tanítási időben több nem fogadott hívása is volt a 15 éves Balázsnak, aki az ismeretlen számot tárcsázva azzal szembesült, hogy a rendőrség hívogatja. Édesanyja megnyugtatta, hogy biztosan téves a hívás, de kiderült, hogy nagyon is tudta a hatóság, kit keres. Már aznap este a rendőrségen ültek, hogy Balázs – kiskorú lévén édesanyja jelenlétében – tanúvallomást tegyen az egyik online piactéren (Vatera) elkövetett csalással kapcsolatban, ugyanis ő is károsult volt.

Még májusban PS3 játékot szeretett volna vásárolni, és a Vaterán le is csapott egy jónak tűnő ajánlatra. Édesanyja segítségével interneten átutalták a megadott bankszámlára a vételárat (postaköltséggel együtt 3800 forintot), a termék azonban csak nem érkezetett meg. Idővel egyre több bosszús vásárló jelezte a Vaterán a felhasználó értékelésénél, hogy átverte őt az eladó, aki kezdetben mentegetőző e-maileket küldött, később megszüntette az e-mail címét és a felhasználónevét is, így eltűnt a kibertérben. Balázs és családja nem tettek feljelentést, mert macerásnak tartották, ráadásul semmi esélyt nem láttak arra, hogy valaha is visszakapják a kicsalt összeget. Pedig ezt rosszul tették.

Igaz, hogy 50 ezer forint alatti csalásnál csak szabálysértésről beszélhetünk, de ha valaki ezt üzletszerűen, több esetben követi el, akkor már megállapítható a bűncselekmény. Éppen ezért fontos, hogy mindenki feljelentést tegyen – tudta meg portálunk Szabó Henrik rendőr alezredestől, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársától.

Egy másik átvert felhasználó egyébként a rendőrségre ment, így indult el a nyomozás. Az átvert felhasználókat pedig – a Vaterától kapott adatok alapján – a rendőrség keresi meg országszerte.


Olcsó autó csak most, csak Önnek!


Nagyon hiszékenyek vagyunk, az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az internet anonimitást biztosít – mondta Szabó Henrik. A kisebb, néhány száz forintos összegtől kezdve akár milliókat is átutalnak sokan ismeretlenek bankszámláira. Az egyik csalási ügyben például gépkocsit hirdetett külföldről az interneten a csaló, aki azért kért kétmillió forintot, hogy a kedvező áron kínált autót hazaszállítsa, amire – a hirdetés szövege szerint – neki külföldön nincs már szüksége. Volt, aki átutalta a pénzt, az autó pedig természetesen nem érkezett meg.

A pár száz forintos csalást elkövetők arra számítanak, hogy nem éri el az emberek ingerküszöbét a kár, így nem tesznek feljelentést, bár nehéz belőni az alsó határt. Mint Balázs édesanyja a tanúvallomás alatt megtudta, néhány órával előttük 1700 forint miatt tett feljelentést valaki, aki a megígért internetes munka fejében fizetett. Az őket kihallgató rendőr szerint az aukciós portálokon nagyon sok csalás történik, szinte nincs olyan nap, amikor ne foglalkoznának ilyen üggyel.

Szabó Henrik szerint nagyon fontos a megelőzés, éppen ezért felhívja a figyelmet arra, hogy ismeretleneknek ne utaljunk át pénzt. Fontos, hogy mennyi pozitív visszajelzést kapott már az eladó, és ha nincs pozitív értékelése, csak személyes átvét esetén fizessünk, hiszen csak ekkor nézhetjük meg az árut is. Az utánvét sem biztonságos vásárlás, ugyanis fizetés előtt nem bonthatjuk ki a csomagot, amibe bármi, hibás áru is kerülhet. Volt, aki kamuból fél téglát csomagolt be – számolt be a rendőr alezredes.

Balázséknak a rendőr azt javasolta, hogy polgári jogi igényt jelentsenek be. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bíróság megítéli, a csalónak kártalanítania kell. Erre persze nem minden esetben van lehetőség, függ attól is, hogy a lefoglalt vagyontárgyak erre fedezetet nyújtanak-e, vagy a csaló önként hajlandó-e fizetni.
Szabó Henrik arra hívja fel a figyelmet, hogy aki figyelmetlenül vásárol, könnyen bűncselekmény áldoztává válhat.

A Vatera reagálása itt olvasható.

Kapcsolódó anyagok