Megszűnik az egy napnyi kamatveszteség

Díjemelést hozhat a gyorsítás

2012. április 5. Már éles üzemben tesztelik a július elsejétől életbe lépő gyorsított átutalási rendszert. Ami remek dolog, de következtében alighanem búcsút mondhatunk az elektronikus megbízások jelenlegi kedvezményének. A fizetések már aznap megérkezhetnek a számlára, de bizonyos esetekben lassul a folyamat.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a bankszámlák költségei között milyen jelentős lehet a különbség.  Az eltéréshez nagyban hozzájárul, hogy az elektronikus megbízások (egyelőre) a legtöbb banknál jóval olcsóbbak. Április végével azonban nagyot változhat a helyzet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint a bankok ekkora hozzák nyilvánosságra a napközbeni átutalásokra felszámított díjat. Ebben pedig érvényesíthetik a július elsejével megvalósuló, ahogy az MNB fogalmaz: „magas színvonalú szolgáltatás” beruházási költségeit. Még azonban reménykedhetünk abban, hogy a drágulás végül elmarad. A jegybank számítása szerint ugyanis a beruházás egyes tranzakciókra lebontott többletköltsége nem jelentős, az emelésnek pedig gátat szabhat a szolgáltatók közötti verseny.

A napközbeni átutalások bevezetése, ami már a célegyenesben van (mint az MNB tudatta: napi csúcsforgalommal is tesztelik a rendszert), fantasztikus dolog. Elegendő az esedékesség napján utalni, és így a megkapott pénzt ugyanazon a napon fel lehet majd használni. A napon belüli elszámolás a jelenleg fennálló egy munkanapnyi kamatveszteséget is megszünteti. 2012. július 1-jét követően a pénzforgalmi szolgáltatók a végső határidő után (például este vagy hétvégén) benyújtott tételeket csak a következő munkanap reggelén fogják terhelni, így azok addig is az ügyfél számára kamatoznak.
Az elutalt összeg is „elkártyázható”
  A „4 órás szabály” nem vonatkozik a csoportos beszedésekre (csob), tehát a közüzemi díjak fizetésére, és a devizautalásokra sem. Minden pénzforgalmi szolgáltató maga dönti el, hogy a nem elektronikusan benyújtott megbízásokra is kiterjeszti-e a napközbeni átutalás lehetőségét. Ahogy a megbízások napi határideje is változó lesz.
Naponta öt (kétóránként egy) elszámolási ciklus lesz. A jegybank várakozása szerint hosszabb távon az elszámolási ciklusok száma növekedni fog, és a bevezetéskori kétóránkénti elszámolás helyett rövidebb időközönként lesz majd napközbeni elszámolás. A pénzmozgás tehát villámgyorssá válik, de mindez magával hoz néhány érdekes jelenséget. Lehetővé válik például, hogy valaki, miután elindított egy átutalást, akár a számláján levő teljes összeget „elkártyázza”. Ebben az esetben viszont, hacsak nem érkezik a számlára újabb pénz, az átutalási megbízás nem teljesül.  Ez a mostanitól eltérő gyakorlatot igényelhet például autó-, vagy ingatlan vételnél, hiszen ott az eladó az elektronikus átutalás elindítását többnyire elfogadta teljesítésként. Júliustól viszont ezt jobb, ha nem teszi. A más szisztémához szokott ügyfeleket is összezavarhatja eleinte a dolog. Mint a jegybank megjegyezte: a jövőben alapos és körültekintő likviditásgazdálkodást kell folytatniuk a banki ügyfeleknek.

A jelenlegi tranzakciós szokások megtartása esetén valamivel későbbi teljesítést érzékel az az ügyfél, akinek a pénzforgalmi szolgáltatója az elektronikus megbízások végső benyújtási határidejét 2012. július 1-jét követően korábbi időpontban állapítja meg, mint most (alighanem ez lesz a jellemző). Várhatóan a délután négy és hat közötti megbízás csak másnap reggel, akkor is a mostaninál valamivel később teljesül. Az éjszakai elszámolási rendszer ugyanis csak átmenetileg, és csak a beszedések, valamint a papír alapon beadott átutalási megbízások feldolgozására marad fenn.Kapcsolódó anyagok