Drága harc folyik az igazgatósági helyekért

Disney: 26 milliárd forint a szavazatokért

Walt Disney Company központja
Fotó: Disney Facebook oldala
2024. április 3. Szokatlanul kemény harc indult a Disney igazgatósági pozícióiért. A részvényesek szerdán döntenek majd a jelöltekről, három egymással vetélkedő lista közül választhatnak. Az egyes érdekcsoportok tízmillió dollárokat költenek a szavazatok megszerzésére.

Meglepően éles harc bontakozott ki az elmúlt hetekben a Disney igazgatósági helyeiért. A jelenlegi igazgatósági tagok újraválasztását javasolja a cég vezérigazgatója, de emellett még két másik alternatív javaslat is felmerült egyes részvényesek részéről. Az egymással versengő javaslatok közül végül a győztest a szerdai közgyűlésen fogják kihirdetni, az elképesztő intenzitású lobbiharc egészen az utolsó pillanatig tarthat majd.
 Manapság a nagy részvénytársaságokat a részvényesek az általuk megválasztott igazgatóságon keresztül irányítják. A megoldás lényege, hogy a céget napi szinten a vezérigazgató vezeti, ő felel az operatív munkáért a cégben. A vezérigazgatót a részvényesek nem közvetlenül jelölik ki, hiszen a tulajdonosok nem egy alkalmazottat választanak, hanem az igazgatótanácson keresztül. A vezérigazgató kijelölésén túl az igazgatóság szerepet játszik a hosszú távú tervek véleményezésében és egyes stratégiai lépések, például vállalatfelvásárlások jóváhagyásában is.
A 12 fős jelenlegi igazgatósággal szemben a cég részvényeinek majdnem 2 százalékát birtokló Trian Fund befektetési alap állított új független jelölteket. Az alapot Nelson Peltz vezeti, aki az „aktivitista befektetők” közé tartozik. Az ilyen típusú befektetők nem elégszenek meg a részvények megvásárlásával és csendes várakozással, abban a reményben, hogy majd a cég jól végzi a dolgát és ennek köszönhetően felmegy az árfolyam. Ehelyett aktívan igyekeznek beleszólni a cég irányításába, saját jelölteket állítanak az igazgatóságba, akiknek az a dolguk, hogy mindent alárendeljenek annak, hogy támogassák a részvényárfolyam emelkedését.

Alulteljesítő részvény, elégedetlen befektetők

A Peltz-et támogató befektetők éles kritikában foglalták össze, hogy mivel elégedetlenek a Disney-nél. Megfogalmazásuk szerint a cég az elmúlt években „szánalmasan alulteljesített”, és több mint 200 milliárd dolláros veszteséget okozott ezzel a részvényeseknek. Véleményük szerint a jelenlegi irányítás mellett a Disney későn ismerte fel a streaming fontosságát, és ezért későn lépett be erre a piacra, miközben elveszítette az első helyet a mozifilmek terén. Mindez tükröződik is a részvényárfolyamokban: bár idén az első negyedévben 30 százaléknál is többet emelkedett a Disney, de tavaly az általános részvénypiaci emelkedés mellett sem teljesített jól, és ötéves visszatekintésben is látszik, hogy 2021 eleji csúcsoktól még mindig messze tartunk.

A Disney részvény árfolyama az elmúlt 5 évben

Forrás: cnbc.com

Az összes eddigi kritika azonban eltörpül amellett, hogy Peltz azzal vádolja a jelenlegi igazgatóságot, hogy nem végezték jól a legfontosabb feladatukat, a vezérigazgató utódjának kiválasztását. Miként emlékezhetünk rá, másfél évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki, hogy az akkor frissen kinevezett Bob Chapek nem vált be a vezérigazgatói poszton, és sürgősen le kellett őt váltani. Helyére a korábbi vezért, Bog Igert kellett a nyugdíjból visszarántani egy újabb négyéves megbízatásra. Peltz és köre úgy véli, hogy ez olyan típusú és súlyú hiba, ami indokolja, hogy leváltsák az igazgatókat és helyükre új emberek kerüljenek.

Peltz mögött a jól informáltak Ike Perlmutter árnyát vélik felfedezni, aki a Marvel Entertainment vezetője volt, egészen addig, amíg a cégét felvásárló Disney ki nem rúgta őt. Mivel a felvásárlás során Perlmutter Disney részvényeket is kapott, így továbbra is nagybefektető a cégben, és részvényeivel Peltz mögé állt be. Személyes bosszút sejtenek ezért az iparági szereplők, hiszen Bob Iger jelenlegi vezérigazgató és Perlmutter közismerten rossz viszonyban vannak egymással.

Költséges harc

Peltzék mellett egy másik befektetési alap, a Blackwells Capital is saját jelölteket állított. Ők azért elégedetlenek Iger vezetésével, mert érzésük szerint a Disney nem lovagolja meg eléggé a mesterséges intelligencia vonalát, nem fektetnek eleget a jövő technológiájába. Érdekes fejlemény, hogy itt nem érvényesül az „ellenségem ellensége az én barátom” elv: hiába támadja mind Peltz, mind a Blackwells a jelenlegi vezetést, ettől függetlenül egymással nincsenek jóban és nem fognak össze, nem támogatják egymás jelöltjeit. Ez azért is érdekes, mert egy ilyen választási harcnak valójában nagyon súlyos költségei vannak: a felek rengeteg információs anyagot hoznak létre és juttatnak el a részvényesekhez, és óriás call-centerek és ügyintézők százai segítségével telefonon igyekeznek a rengeteg kis és nagy részvényest meggyőzni arról, hogy adják le valamelyik jelöltre a szavazatukat.

A Variety legújabb becslése szerint a Disney körülbelül 40 millió dollárt fordíthat a közgyűlést megelőző győzködésre, Peltz alapja 25 milliónál is többet költhet ugyanerre a célra, és a legkisebb Blackwells sem marad majd 6 millió dollár alatt. Magyarán 26 milliárd forintot költenek el csak arra, hogy egy privát vállalat igazgatósági tagjairól szóló szavazást befolyásoljanak... Szerdán majd kiderül, hogy melyik fél volt a sikeresebb, és kinek az érdekeit képviselik majd az igazgatósági tagok a jövőben.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok