DNS alapon ellenőrzik a magyar kutyákat

2018. január 25. Megkezdi a 2018. január 1-jét követően, hazánk területén megszületett, törzskönyvezésre szánt magyar ebfajták egyedeinek kötelező, DNS alapú származásellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – jelentették be. Mint tudatták: az apa- és az anyaállat, valamint az utód DNS profiljának összehasonlítása a szülői származás kétséget kizáró megerősítésére szolgál.

A hivatal most közétett tájékoztatása szerint a magyar ebfajtákkal kapcsolatos szabályokat tartalmazó rendelet (62/2016. (IX.16.) FM rendelet) alapján a Nébih Genetikai Laboratóriuma – mint kijelölt laboratórium – januártól megkezdi a DNS alapú származásellenőrzési vizsgálatok végzését.

Forrás: Nébih


A jogszabály azon, magyar ebfajtákhoz tartozó, törzskönyvezendő egyedek esetében írja elő kötelezően a vizsgálatot, amelyek 2018. január 1-jét követően, Magyarországon születtek. Ide tartoznak tehát a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, a pumi és a rövidszőrű magyar vizsla kölykök. A származásellenőrzés a kutya apja (kan), anyja (szuka) és az utód DNS profiljának összehasonlítását jelenti, célja a szülői származás kétséget kizáró megerősítése.
A laboratóriumi vizsgálatok mintegy három hetet vesznek igénybe. A vizsgálati eredményeket a Nébih közvetlenül a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségéhez, illetve az illetékes elismert ebtenyésztő szervezethez juttatja el annak érdekében, hogy a kölykök mielőbb nemzetközileg elfogadott (FCI) törzskönyvet kaphassanak.
Az utód származásellenőrzésének feltétele, hogy ismert legyen a szülők genomtérképe is, az apa és az anya esetében azonban elegendő egyszer, az első alom vizsgálatakor elvégezni a kötelező mintavételt. A már megvizsgált egyedek genetikai paramétereit a hatóság adatbázisban gyűjti, így azok a későbbiekben bármikor visszakereshetők.

A vizsgálatokkal kapcsolatos nyomtatvány, illetve a részletes útmutató elérhető a Nébih honlapján.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , ,

Kapcsolódó anyagok