Forintosítás: az ügyfelek negyede jelentkezett

Döbbenetes devizahiteles kálvária

2012. június 14. Rossz hír a forintosításra jelentkező adósoknak, hogy a svájci frankos devizahitelüket 248 forint körüli árfolyammal válthatják át. Bár a bankok azt állítják, hogy a szerződések tartalmazzák az ingatlan értékét is, ez nem minden esetben igaz. Pedig épp az értékbecslésre hivatkozva utasítják el az adósok egy részét.

Már érkeznek az első elutasító levelek a bankoktól a forintosítással kapcsolatban – tudta meg portálunk. Az indok minden esetben az, hogy nem felel meg az adós a törvényi feltételeknek. Így például ha a hitelszerződést már felmondták, ha a tartozás időközben csökkent, vagy ha a fedezetként felajánlott ingatlan értéke meghaladta a 20 millió forintot, az adós nem vehet részt a programban. Ugyanakkor vannak olyan devizahitelesek, akik vitatják a bankjuk eljárását.

Mindössze néhány panasz érkezett a felügyelethez forintosítás ügyben – tudtuk meg Binder Istvántól, a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) szóvivőjétől. Ezek tipikusan olyan viták, amelyekkel a Pénzügyi Békéltető Testülethez érdemes fordulni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a panaszok száma még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a forintosítással kapcsolatban minden rendben lenne. Jelenleg is hetente 20 végtörlesztéssel kapcsolatos megkeresés érkezik a felügyelethez, miközben a végtörlesztés február végével lezárult - tette hozzá a szóvivő. Így várhatóan csak a következő hónapokban indulnak el a panaszok a felügyelethez, amennyiben az ügyfelek kifogásolják a bankjuk eljárását.

Valamivel jobb arány


A bankoktól kapott válaszok alapján elmondható, hogy átlagosan a bajba került devizahitelesek mintegy negyede jelezte
Rossz hír a forintosításra jelentkezőknek, hogy úgy tűnik, 248,7 forint körül alakul majd a hitelük átváltásának az árfolyama. Ugyanis a 2012. május 15. és június 15. közötti jegybanki középárfolyam átlagával kell majd számolni, márpedig (a mai és holnapi átlagár kivételével) ez számításaink szerint így alakult a svájci frank esetében.
bankjánál, hogy élni kíván a forintosítás lehetőségével. Ez kedvezőbb az előzetes adatoknál, hiszen a határidő vége előtti napokban még csak 15 százalékot becsültek. A legmagasabb a Budapest Banknál a forintosításra jelentkezők aránya, ott ugyanis a jogosultak több mint 50 százaléka nyilatkozott a határidőig, május 15-ig. Arányában ugyancsak magas, az érintettek 40 százaléka (1800 adós) adta be a konverzióhoz szükséges nyilatkozatot a K&H Banknál. A Raiffeisennél az érintettek jelentős része, több mint ezer ügyfél küldte vissza a nyilatkozatot. Eddig még nem utasítottak el egy ügyfelet sem, még csak a tájékoztatás fázisában járnak. A várható elutasítások legfőbb oka az ügyfelek ellen indított bírósági végrehajtás lesz – írta a pénzintézet.

Az Unicredit Bank arról számolt be, hogy a jogosultak valamivel több, mint negyede jelentkezett a forintosításra. Az OTP Banknál pedig az előírásnak megfelelő ügyfelek 26 százaléka nyilatkozott arról, hogy át kívánja váltani forintra devizahitelét. Az elutasított kérelmek száma csekély, mert alapesetben csak azokat az ügyfeleket értesítették a forintosítás lehetőségéről, akik nyilvántartásaik szerint a feltételeknek megfeleltek. Csupán néhány olyan eset fordult elő, amikor az ügyfél banki értesítés nélkül kérelmezte az átváltást, de a 90 napos késedelme nem a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelően állt fenn, és ezért kellett elutasítani.

Az értékbecslés a fő kérdés


Kérdésünkre minden banknál elmondták, hogy a hitel fedezetéül felajánlott ingatlan értéke mindig megtalálható a szerződésben. Ez azonban úgy tűnik, hogy nem igaz. Mi magunk is több olyan szerződéssel találkoztunk, amelyekben nyoma sincs az ingatlan értékének. Egyik olvasónk története is az ingatlan értékbecslése körüli anomáliákra hívja fel a figyelmet.
Szilvia hónapok óta készült a forintosításra. Abban reménykedett, hogy ennek segítségével megpróbálhat kikeveredni abból a helyzetből, amibe akkor került, amikor másodállása megszűnt, a havi törlesztőrészlete pedig a duplájára nőtt. December óta – amikor a kormány és a bankszövetség megállapodott – várt először a jogszabályra, majd a bank levelére, hogy nyilatkozhasson forintosítás ügyben.

Levelet nem kapott, mert az Erste Bank úgy vélte, nem jogosult a hitel átváltására. Ennek ellenére kérelmét befogadták, de a héten elutasító választ kapott arra hivatkozva, hogy az ingatlan értéke nem felel meg a törvényi előírásoknak.
A szerződésben nyoma sincs az ingatlan értékének, ugyanakkor Szilviát a bankfiókban arról tájékoztatták, hogy otthonát annak idején 19,5 millió forintra értékelte a bank. Noha az elmúlt egy évben 3 levelet és e-mailt is küldött bankjának, amelyben jelezte a fizetési nehézségeit, az Erste válaszra sem méltatta. (Több ilyen esetet is ismerünk.) Most viszont a pénzintézet megragadta az alkalmat arra is, hogy - ha már elutasította a forintosításra az igényét - külön levélben arról értesítse: ez a szerződés felmondása előtti utolsó felszólítás. Ha pedig fizetési nehézségei vannak, keresse fel a bankfiókot, ahol az adósmentő programokról érdeklődhet. (Bár az elmúlt egy évben Szilvia többször is járt bent a folyósító fiókban.)

Noha a bankoknak a panaszokra a törvényben előírt 30 napos határidőn belül kell válaszolniuk, a kérelmekre nincs ilyen határidő. Ugyanakkor – mint erre a Pénzügyi Békéltető Testület egyik ajánlása felhívja a figyelmet – a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) paragrafusait be kell tartaniuk. Így például azt, amely szerint a felek a szerződés teljesítésében együttműködésre kötelesek. Márpedig, ha egy bank egy éven át nem válaszol az ügyfél írásbeli megkereséseire, az nehezen tekinthető együttműködésnek. Ez pedig jogos panasz lehet a PBT előtt.

Kapcsolódó anyagok