Összefognak egymással a bankok

Döcögve indul a SZÉP

2012. január 5. A három SZÉP-kártyát kibocsátó bank arra készül, hogy kialakítsák egymás között a keresztelfogadási rendszert. Erre szükség is lehet, a szolgáltatói megállapodások ugyanis mintha igencsak döcögve haladnának. A bankok viszont azt már megoldották, hogy a SZÉP alszámláiról zökkenőmentesen lehessen költeni. A cafeteria keretében ezt választók akkor járhatnak a legjobban, ha az egész 450 ezer forintos keretet üdülésre tudják költeni.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) kibocsátásnál a kormány nem véletlenül nagybankokat választott – hangsúlyozta Körtvélyessy László (képünkön), a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa a K&H-nál tartott tájékoztatón. Fontosnak tartja ugyanis, hogy ez az óriási piac stabil és tőkeerős háttért tudhasson maga mögött, és egyszer s mindenkorra megszűnjön az utalványokkal való minden visszaélés. Hozzátette, hogy az üdülési csekk 50 milliárdos, az étkezési utalványok pedig 200 milliárd forintos költést jelentenek.

Annak ellenére, hogy a bankok elégedettnek tűnnek, aligha lehetne még sikertörténetnek tekinteni a SZÉP körüli fejleményeket. Erre utal az is, hogy Tóbiás János, a Danubius Hotels Group vezérigazgató-helyettese – mint mondta, szolgáltatói és munkáltatói minőségében egyaránt – a mostani időszakot az elfogadó rendszer létrehozása közbenső állomásának nevezte.  Még nagyon sok feladat vár megoldásra – jelentette ki. A legnagyobb gondnak az egészségpénztári szolgáltatások „átirányítását" nevezte. (A cafeteria rendszerről és az idei változásokról itt olvashat részleteket.)

Mit mutatnak az eddigi számok?

A K&H-nál eddig mintegy hétezer vállalkozás jelezte SZÉP-kártya igényét – mondták el a tájékoztatón. Az elmúlt hónapban háromezer elfogadóhellyel kezdték meg az együttműködést.

Az OTP több száz munkáltatóval kötött szerződést, ezeknek a vállalatoknak a többsége januártól tervezi, hogy munkavállalói számára elérhetővé teszi az elektronikus kártya alapú juttatást – válaszolta érdeklődésünkre Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Hozzátette: mivel a módosított kormányrendelet csak december utolsó napjaiban jelent meg, még csak most folyik a rekreációs alszámla elfogadóhelyi hálózatának kiépítése. A bank egészségpénztára évek óta komoly partnerhálózattal rendelkezik, ezért bíznak benne, hogy gyorsan és eredményesen tudják kialakítani a további együttműködési lehetőségeket.

Az MKB-nál nyomatékosították: véleményük szerint nem indul döcögve az új konstrukció, mert a munkáltatók döntő többsége már felosztotta  a 2011-es cafetéria keretet mire felbukkant a SZÉP-kártya. Eddig már 3,3 ezer SZÉP-kártyát bocsátottak ki, és közel 800 munkáltatóval szerződtek. A szolgáltatói megállapodások száma – tájékoztatták portálunkat a banknál – 1400. Hozzátették: jelenleg még mindig az idei cafeteria előkészítése folyik a cégeknél. Az igazi rohamot január-februárra várják. Úgy vélik, addigra az üdülési elfogadói hálózat is megfelelő mértékűre bővülhet. Már az éttermi, szabadidős hálózat megkeresése is megkezdődött, megtörténtek az első szerződéskötések. Valamennyi szolgáltatónak, akiknél az egészségpénztári szerződést megszüntették, egyidejűleg felajánlották a SZÉP rendszerbe való csatlakozást, amivel eddig elsősorban a sportolási szolgáltatást nyújtók éltek.

Elkülönítettek az alszámlák

A K&H-nál elmondták, hogy 2012-ben a SZÉP-kártya kibocsátói kialakítják egymás között a keresztelfogadások rendszerét. Azoknak a szolgáltatóknak pedig, amelyek nem kívánnak kártyaleolvasó terminálokat (POS) üzemeltetni, minden bank lehetővé teszi az interneten és a telefonon keresztüli elfogadást. A pénzintézetek megoldották azt a problémát is, hogy miként lehet a SZÉP különböző „zsebeiből" költeni (tavaly az is utólagos törvénymódosításként került be, hogy elkülönített alszámlákat kell kialakítani). A különféle szolgáltatások nyilvántartási száma működik valamiféle kódként. Körtvélyessy kiemelte, hogy üdülésre akár a SZÉP teljes 450 ezer forintos kerete költhető. Erre ugyanis mindhárom alszámláról lehet kiadni.

Nyilvánvaló, hogy azoknak, akik ilyen nagyságrendben tudnak például gyógyszállót igénybe venni, nem lesz gondjuk a keretük felhasználásával. A többieknek azonban – legalábbis az eddig eredmények alapján – adódhatnak gondjaik, különösen az elfogadói hálózat szűkössége miatt. Problémásnak tűník a korábban az egészségpénztári számláról igénybe vehető kiadási kör. A felhasználók ezeknél ugyanis megszokták, hogy akár több évig spórolhatnak rá. Most azonban az utalványoknál megszokott módon, a határidő lejárta után a fel nem használt pénz ugrik.

Milliárdokat vághatnak zsebre a pénzintézetek

A három korábbi utalványforgalmazó céget tömörítő Étkezési Utalvány Forgalmazó Egyesülés hiteles könyvvizsgálói adatokra alapozva arról tájékoztatott, hogy az elkallódott utalványok aránya az európai iparági átlagban jellemzően 0,25 ezrelék, és Magyarországon sem éri el a 0,3 százalékot. A be nem váltott jegyek összértéke tehát valamivel kevesebb mint 400 millió forint lehetett.

Az üdülési csekkek között nem voltak „beragadt" utalványok, a lejárt és meg nem újított érvényességű jegyek keretét ugyanis szociális alapon a rászorulók között osztották szét. Arról, hogy a figyelmetlen utalványbirtokosok mekkora értékben nem költötték el a számukra rendelkezésre álló pénzt, sohasem kerül adat nyilvánosságra. Azt azonban nyilvánosságra hozták, hogy korábban a rászorultak több mint kétmilliárd forint értékben kaptak üdülési csekket. Most mindezt a pénzt (ami az előbbiek alapján összesen elérheti akár a 2,5 milliárd forintot is) a bankok seperhetik be.

Az OTP a SZÉP mellett továbbra is működteti cafeteria kártyáját. Ezen azonban – tudtuk meg Róth Lajostól – a jelenlegi szabályozás szerint nem kezelhető az Erzsébet-utalvány. Utóbbi egyébként ebben az évben egyelőre papír alapú és hideg étel vásárlására is alkalmas.