Döntöttek, változik a kgfb-rendszer

2012. október 9. A parlament elfogadta azt a törvény, amely tulajdonképpen végleg eltemeti a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampányt. A biztosítók a következő évben már többször hirdethetnek tarifákat.

Az októberi kgfb-kampányt nagyon régóta támadták a biztosítók. Elsősorban azért, mert az éles verseny alaposan lenyomta a díjakat. A rendszer lazítását a jogalkotók 2010-ben kezdték meg. Abban az évben már az autó megszerzésének időpontja lett a fordulónap. Az év végi versengés így azokra korlátozódott, akik nem cserélték le autójukat, illetve nem frissen vették. A biztosítók azonban a többiekért így is vadul ringbe szálltak. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy a váltók szinte semmit sem éreztek meg a 30 százalékos biztosítási adóból.

A most elfogadott törvény azonban jelentősen tovább lazítja a szabályokat. A biztosítók 2013-ban már többször hirdethetnek díjat. Ezt a hatálybalépés előtt 60 nappal kell közzétenniük a maguk, a felügyelet (PSZÁF) és a biztosítók szövetsége (Mabisz) honlapján. Eltérés esetén a PSZÁF-nál látható tarifa számít az érvényesnek.  Aki a fordulónapon nem vált, annak ezt követően az éppen érvényes díjat kell fizetnie egy teljes évig. A biztosítók a 2012. október 30. és 2012. december 31. közötti időszakban a 2013. március 1-jét követően kezdődő biztosítási időszakra nem szerződhetnek.

A Genertel vezérigazgatója, Csikós Dániel arra számít, hogy az átmeneti állapot még 3-4 évig megmarad, és a biztosítók a nagyobb újdonságokkal továbbra is a kampányidőszakban jelennek meg. Ő úgy véli, a biztosítók eddigi kommunikációs gyakorlata, a törvényben megmaradt indexdíj-értesítési előírások és az alkuszok által biztosított transzparencia garantálja, hogy a kötelezőpiaci verseny az ügyfelekért nem fog csillapodni. Ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy mivel az autósok nagyobb eséllyel feledkeznek majd el év közben a váltási lehetőségről, a biztosítókat kevésbé ösztökélik majd versenyre.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok