A fiókban általában minden sokkal többe kerül

Drága lehet a kamatvadászat

2012. április 23. A megtakarításukat a jobb kamat miatt az egyik banktól a másikig mozgató betétesek egyre komolyabb költségekkel szembesülhetnek. Mindenkinek érdemes odafigyelnie arra, mennyiért juthat a saját pénzéhez. Az eltérések pedig – főleg nagyobb összegeknél – még bankon belül is meghökkentően nagyok lehetnek.

Egymillió forintjához fiókban átlagosan 4,3 ezer forintért juthat hozzá valaki készpénzben. Saját automatából ugyanez 712, idegenből pedig majdnem 2,5 ezer forintba kerül. Mint azonban mindig, az átlagok mögött jelentősek a különbségek (a konkrét összegeket itt kalkulálhatja ki). Minden módszernél akad ugyanis olyan bank, illetve számla, ahol egyetlen forinttal sem sarcolják meg a pénzfelvevőt. Legalábbis jelenleg, hiszen amennyiben bevezetik a tranzakciós adót, minden ilyen ügylet élből belekerülhet egy ezresbe.

A kamatvadászoknak érdemes most is résen lenniük, nehogy a költségek elvigyék a hasznukat. Három hónapos lekötésnél például, ha valaki egy százalékponttal magasabb (az adatbázisunkban szereplő ajánlatokból a modellezéshez a 7,75 százalékot vettük alapul) kamat miatt mozgatja a pénzét egyik banktól a másikig milliónként –a kamatadót is beszámítva – nyerhet bő kétezer forintot.  A fióki készpénzfevétel közben akár 9-10 ezer forintba is belekerülhet. Jobb persze a helyzet az automatáknál – különösen a bank saját berendezésénél. Utóbbi esetében még az elektronikus átutaláshoz képest is nagyon versenyképesek lehetnek a díjak. A limitek miatt, de biztonsági okokból sem túl valószínű azonban, hogy milliókat így venne ki valaki.
A folyószámlák között is óriási különbség lehet
Hogyan alkalmazkodhatunk?
Még azoknál is, akiknél fel sem merül a kamatvadászat, de óriási összegeket sem szoktak ide-oda tologatni, előfordulhat, hogy nagyobb összegű készpénz kell. Ilyen például, ha a vágyott ingatlan eladója ehhez ragaszkodik. Ilyen esetekben érdemes feltérképezni a család bankszámláit, és esetleg kombinálni a különböző lehetőségeket (például odautalni a pénzt, ahol a legkisebb teherrel lehet hozzájutni).
Életszerűbb tehát az átutalásnál felszámított díjakat összevetni azokkal a költségekkel, amik a fiókban személyesen eljárókat terhelik. Az eltérés pedig ezen a téren igen látványos. Elsősorban persze akkor, ha az átutalási megbízást elektronikusan (és nem személyesen a fiókban) adja meg valaki. Telefon igénybevételével a készpénzfelvétel átlagos költsége a fiókban felszámítotthoz képest a negyedére esik, a neten pedig még ez is majdnem feleződik.

A költségeket a különböző módon számított díjak miatt nem lehet úgy számolni, hogy ha egymillió ennyibe kerül, akkor például ötmillió annak ötszörösére rúg. A bankok ugyanis folyamatosan drágítanak, de ezt elsőre nem szembetűnő módon teszik. A módosítás lehet a jutalékmaximum eltörlése vagy durva emelése.

A nagyobb pénzösszegeket mozgatókat a legkellemetlenebbül nyilvánvalóan az érintheti, ha bankjuk a jutalék felszámításánál nem szab felső korlátot. Ezt a szisztémát alkalmazza pedig a Budapest Bank (BB), nem csak a fiókban, hanem az idegen automatánál felvett pénzre is. Fiókban csak igen borsos áron lehet ugyanezért nagy összeghez hozzájutni például a K&H-nál és az OTP-nél is.

Ahol van maximum (a mérték és a fix díj ennél nem rúghat nagyobbra, bármekkora összegről legyen is szó), annak nagyságánál is elképesztően nagyok lehetnek a különbségek.  Az eltérés a fiókokban „csak” kétszeres (nem egy banknál a korlát 10 ezer forint körüli, többnél viszont 20 ezer), de az utalásnál tízszeres szorzókról sem túlzás beszélni. (Persze úgy, hogy a díjmentességet, ami ezen a téren nem ritka, figyelmen kívül hagyjuk.) A kamatvadászoknak, illetve azoknak, akik rendszeresen nagyobb összegeket mozgatnak, a saját bankjuknál sem árt alaposan körülnézni. Az említett jelentős különbség ugyanis bankon belül is fennállhat. Ilyen gyakorlatot látunk például a Raiffeisennél, de a Volksbanknál is.

Kapcsolódó anyagok