Kevesebben válthatnak az idei „kötelező” kampányban

Drágulás jön jövőre az autósoknak

2012. október 26. A jövő héten startoló kötelező felelősségbiztosítási kampányban még néhány százalékkal csökkenhetnek az átlagdíjak, jövőre azonban drágulás várhat az autósokra. A biztosítók szerint az áremelkedés nem amiatt jön el, hogy év közben is változtathatják a díjakat, hanem a gazdasági kényszer hozza magával.

Néhány százalékos átlagos díjcsökkenést vár a szakemberek többsége a jövő héten kezdődő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban, ennél nagyobb áresésre azonban már senki nem számít. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a mérséklés 4-5 százalékos lehet. Ráadásul a váltók száma is jóval el fog maradni az elmúlt években tapasztalttól, várhatóan a harmadát sem éri el a 2009-es, rekordnak számító 1,5 milliónak, idén 500 ezer alatt maradhat az biztosítását átkötő autósok száma – véli Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke.

Ennek oka részben az, hogy az autósok jelentős része már az előző években megtalálta a számára kedvezőbb díjú biztosítást, másrészt már félmillióan vannak azok, akiknek nem az év végén, hanem évközben van a biztosítási évfordulója. Márpedig közülük csak az válthat biztosítót a kampányban, akinek az évfordulója január-februárra esik. Mivel nem szerződhetnek 60 napnál későbbi időpontra.

Nőhetnek a díjak


Egy friss törvénymódosítás szerint ugyanis a biztosítók 2013-ban már többször hirdethetnek díjat. Ezt a hatályba lépés előtt 60 nappal kell közzétenniük a saját, a felügyelet (PSZÁF) és a biztosítók szövetségének (Mabisz) honlapján.

Jövőre díjemelés várható a piacon – mondta portálunk kérdésére Illics László, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. Ez azonban nem amiatt következik majd be, mert a biztosítók évközben is hirdethetnek tarifákat, hanem a gazdasági kényszer hozza el. A tarifák – véleménye szerint - majd némi késéssel indulnak emelkedésnek, a most induló kampányban azonban még lehet csökkenés az átlagdíjakban.

Díjemelésről eddig még senki nem mert beszélni, portálunknak más szakemberek csak annyit jósoltak, hogy a biztosítók díjai közelítenek majd egymáshoz, de még kérdéses, hogy a piac egésze merre mozdul. Mindenesetre benne van a levegőben a jövő évi áremelés, hiszen a biztosítók már évek óta arról panaszkodnak, hogy a kötelező kampánya túlságosan lenyomta az árakat. Míg 2010-ben 30.121 forint volt az átlagdíj, addig 2012-re már csak 19.893 forint, ami 34 százalékos csökkenés csak az elmúlt két évben – hívta fel a figyelmet a Groupama Garancia Biztosító. Ezzel Európában a legalacsonyabb díjjal rendelkezünk. (Igaz, a magas benzinár miatt sokan letették az autót, ami javította a kárgyakoriságot.)  
A Generali kutatási eredményei alapján a nők ragaszkodnak jobban az autós közlekedéshez: míg a férfiak átlagosan 663 forintos benzinár mellett döntenének úgy, hogy másik közlekedési eszközt választanak, a nők csak ezer forint határoznának így. A Budapesten élők már 500 forint körüli benzinár mellett „letennék” az autójukat, a vidéki városokban és falvakban ugyanez csak ezer forintot meghaladó üzemanyagár mellett történne meg. Feltehetően ennek hátterében a jóval nehezebben elérhető alternatív közlekedési lehetőségek állnak.

Ugyanakkor az átlagdíj Ausztriában 300-400 euró – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a Generali sajtóbeszélgetésén. Nem csoda, hogy abból a kárrendezés teljesen legálisan történik. Nem így hazánkban, ahol az olcsó biztosításból az emberek jelentős része a feketejavítást választja. Becslése szerint az autósok 70 százaléka egyébként is feketén szervizelteti az autóját.

A szolgáltatásokban bíznak


A biztosítók mindenesetre úgy látják, hogy a szolgáltatásoknak egyre nagyobb szerepe lesz az árverseny mellett. Egyre több olyan kiegészítő terméket kínálnak majd, amely magának a szerződőnek szolgáltat a káresemény bekövetkeztekor – mondta Illics. Az aktív kárrendezést a Generali mellett az Allianz, a Signal és az Uniqa nyújtotta eddig, míg a Groupama Garancia most rukkol elő vele a kampányban. A KárExpressz nevű szolgáltatása expressz közúti segítséget nyújt a bajbajutott ügyfelek számára, illetve expressz kárrendezést tesz lehetővé, nem csak a casco-val rendelkezőknek.

A Generali felmérése szerint a kgfb megkötésekor csak az ügyfelek 11,4 százaléka gondolja azt, hogy csak az ár számít, míg 54 százalékuk szerint a biztosító megbízhatósága, 47,6 százalékuk szerint pedig az online kötés lehetősége is fontos szempont, míg 45,6 százalék azt gondolja, hogy a kárügyintézés gyorsasága sem elhanyagolható körülmény.


Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok