Drámai a helyzet a lakáshitelpiacon

Drámai a helyzet a lakáshitelpiacon

2011. október 18. A legfrissebb statisztikák szerint már majdnem minden hetedik lakáshitelesnél akad fizetési probléma, miközben egy évvel ezelőtt ugyanezt legfeljebb minden tizenegyedik adósra lehetett elmondani. A KSH már a lakástakarékokat is számba vette - ez azonban valószínűleg a követekező adatközlésnél megváltozik majd.

Az idei első félévben a lakáshitelek az egy évvel korábbinál 15 százalékkal csekélyebb összegre rúgtak (az ezt megelőző egy évben 34 százalékos volt a visszaesés). A KSH frissen közzétett adatai szerint a valamivel többen vettek ugyan fel hitelt, összegük azonban nyolc százalékkal tovább csökkent. Ez jól tükrözi, amit amúgy is érzékelhettünk: kevesen mernek kölcsönt venni, akik pedig mégis szeretnének, azoknak a bankok nem adnak, vagy csak a reméltnél kevesebb pénzt.

Erre magyarázat egyébként, hogy egyre több adós kerül hátralékba. Azoknak az aránya, akik 1-3 hónapot csúsztak a törlesztéssel, a hitelintézeteknél egy év alatt megkétszereződött, a jelzálogbankoknál viszont több mint háromszorosára nőtt. Már majdnem minden hetedik lakáshitelesnél akadt fizetési probléma (egy évvel ezelőtt ugyanezt legfeljebb minden tizenegyedik adósra lehetett elmondani).

A kép egyébként ennél is sötétebb. A KSH statisztikájában ugyanis új elemként megjelentek a lakás-takarékpénztárak, amelyek jócskán javítják az adatokat. A lakástakarékok egyébként némiképp az összesített értéket is eltérítik. Ezek az intézmények ugyanis 41 milliárd forint hitelt helyeztek ki 2011. első hat hónapjában. A forintkölcsönöknél tehát majdnem három százalékos a piaci részesedésük. Erről azonban akár múlt időben is lehetne beszélni. Igazán ugyanis csak a Fundamenta-Lakáskassza volt nagyon aktív. A társaság azonban éppen a második félévre elvesztette legnagyobb értékesítési partnerét. Az Erste Bank tegnap jelentette be saját lakás-takarékpénztára elindulását. Nyilvánvaló, hogy az Erste, csakúgy mint az OTP, a nem alapterméknek számító (tehát a megtakarítási időszakot követő) hiteleket nem a pénztáron, hanem a bankon keresztül nyújtja majd. A bank felmérése szerint ügyfeleik 30-40 százaléka tervezi, hogy lakástakarékossági szerződést köt. A belépést díjelengedési akcióval is ösztönzik az idén, az új cég vonzerejét pedig kombinált termékekkel (számlák, de akár hitelkártya) is növelik majd.

Az Erste rövid időn belül 10-12 százalékos piaci részesedést szeretne elérni (ez nem túl ambíciózus terv, hiszen velük együtt három társaság kínál ilyen szolgáltatást).

A lakástakarékosságnak egyébként Magyarországon van hová fejlődnie. Nem csak Ausztriához vagy Csehországhoz képest vagyunk lemaradásban (ezekben az államokban minden második embernek van lakás-takarékpénztári megtakarítása), hanem a környező országok közül is többen ránk vernek. A magyar 12 százalékos aránnyal szemben ugyanis például Szlovákia 25 százalékot mutathat fel.

 Mint a KSH rögzíti: 2011 júniusában 63 ezer lakáshitel-szerződésnél a törlesztési késedelem 31-60 nap közötti, 49 ezernél pedig a 61 napot, de akár az egy évet is meghaladó volt.