Tovább alakítják a tranzakciós illetéket

Duplán sarcolnák a pénzváltást

2012. június 30. A tranzakciós illetékről beadott módosító lapinformáció szerint még közel sem tartalmazza a kormány és a bankok közötti megállapodás minden elemét. A pénzváltóknál akár eurónként 60 filléres új teher is jöhet. Ismét virágozhat az illegális váltás.

A kormány megállapodott a bankokkal (többek között) arról is, hogy a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynökök) is illetékfizetésre köteleznék – írta meg a Portfolio. (A megállapodás némely eleméről – mint korábbi cikkünkben megírtuk – már beadták a módosítási javaslatot.) Az online portál információi szerint a nemzetgazdasági tárca vizsgálja, hogy az illeték ebben az esetben ne egy, hanem két ezrelék legyen. A pénzváltók szövetsége már tiltakozott. A pénzváltók feltérképezése során (az árfolyamokkal kapcsolatos különbségről itt írtunk) magunk is érzékelhettük, hogy miért. A piacon ugyanis több olyan váltóhely is működik, amelynél gyanítható, hogy nem csak legális tevékenység folyik. Ők pedig aligha érvényesítik, és fizetik majd be az eurónként most mintegy 60 filléres sarcot.

Nyilvánvaló – mint arra a pénzváltók szövetségének elnöke is felhívta a figyelmet –, hogy az intézkedés következménye az illegális készpénzforgalom további térnyerése lenne. Ez abban az esetben, ha a jelenlegi rendszer marad fenn, nagyon könnyen bekövetkezhet. A pénzváltóknak ugyanis regisztráltatniuk kell magukat a pénzügyi felügyeletnél (PSZÁF), de az a későbbiekben egyáltalán nem foglalkozik velük. A törvény is a pénzváltóval kapcsolatban álló bankra rója ki az ellenőrzés feladatát – évente egyszer. Az ügyfelek és a hatóság közötti érdekellentét sem segítheti a tisztulást. Nem életszerű ugyanis elképzelni, hogy valaki panaszkodna a jó árfolyamok miatt. Márpedig piaci információink szerint a nem csak tisztán „játszó” vállalkozásoknál az eladási és vételi árfolyam között szokásos 4-5 forint helyett esetenként mindössze 1,2 forintot a különbség.

Durván eltérített is lehet az árfolyam

Persze a zavaros (ez nem feltétlenül illegálist jelent) helyzet nem csak kedvező jelenségeket eredményezhet. A hozzánk érkezett egyik jelzés szerint korábban a Keleti- pályaudvaron az eurót a főváros egyéb helyein alkalmazott 295 forint helyett 232 forinton vették. Talán sokan emlékeznek még arra az időszakra, amikor a zugváltás általánosan elterjedt volt. Szerintünk senki sem kívánja vissza ezeket az időket!

Kapcsolódó anyagok