A bérnél kevésbé nőtt a tagdíjbevétel

Egymilliárd felett a veszteség az önkéntes nyugdíjkasszáknál

2012. március 12. Sohasem látott nagyságúra nőtt a működési veszteség tavaly az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. A tagok közben nem jártak rosszul, a pénztárak 54,3 milliárddal gyarapították befektetésekkel a pénzüket. A szektor a válság óta már több mint százezer tagot veszített.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma tavaly a negyedik negyedévben a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) gyorsjelentése szerint tovább csökkent. Annak ellenére, hogy 2011-ben 30 százalékkal több új belépőt regisztráltak a pénztárak, mint 2010-ben. A kilépők és a szolgáltatásban részesültek számának növekedése miatt viszont a teljes taglétszám még így is egy év alatt közel 31 ezerrel lett kevesebb. A válság kitörése óta a szektor több mint százezer főt veszített.

Tavaly a kevesebb tag is többet fizetett azonban egyéni számlájára. A növekedés egyértelműen az öngondoskodás térnyerésének köszönhető. Miközben ugyanis a munkáltatói hozzájárulás apad, az egyéni befizetések olyan szépen nőttek, hogy 2011-ben a tagdíjbevétel közel egymilliárd forinttal haladta meg az előző évit. A PSZÁF azonban nem annyira elégedett ezzel az adattal. Mint ugyanis leírták: ez a kisebb taglétszám mellett azt jelenti, hogy tagonként átlagosan 3,2 százalékkal nőtt a tagdíjbevétel, ami elmarad a bruttó átlagos munkajövedelem 5,2 százalékos éves (nominális) növekedésétől.

Átvehettek dolgozókat a magánkasszáktól

Az önkéntes nyugdíjpénztárak is egyre veszteségesebben működnek (bár itt a magánkasszáktól eltérően ez nem indokolható az állam beavatkozásával). A működési célú kiadások tavaly több mint 1,1 milliárd forinttal haladták meg a működési bevételeket. A kiadási oldalon közben - állapította meg a felügyelet - kizárólag a pénztári alkalmazottak bértömege nőtt. Ez azt jelezheti, hogy a kasszák a magánpénztáraknál kényszerűen végrehajtott létszámcsökkentés hatását úgy próbálhatták csillapítani, hogy akit lehetett, az önkéntes ágon foglalkoztatták tovább.

Mindez azonban nem érinti a tagokat (bár a tartósan veszteséges működés azért nem jó jel). Az egyéni számlákon levő pénzt a kasszák 2011-ben 54,3 milliárd forinttal gyarapították a befektetésekkel. Ez a teljes vagyonra vetítve 6,5 százalékot jelent.

Kapcsolódó anyagok