Egyre fifikásabbak a kártyacsalók

2012. június 19.
A kártyabirtokosok számára jó hír, hogy a rájuk terhelt veszteségek nagysága egy év alatt több mint ötödével csökkent– derül ki a friss jegybanki statisztikából. Az enyhén (5,3 százalékkal) nagyobb kárértéknek a korábbinál jóval nagyobb részét állták a bankok.  Ennek magyarázata, hogy az elvesztett, illetve ellopott plasztikokkal (az ügyfelek ezeknél kénytelenek lehetnek 45 ezer forintot állni) okozott kár majdnem a felére esett. Felívelőben vannak azonban egyéb kártyás visszaélési módszerek. Ilyen a mobiltelefonos vagy e-mailes elkövetés.

Nyilvánvaló, hogy az erőszakos módszereket (például az ATM felrobbantása, amilyen tavaly egyetlen egy sem történt) finomabbak váltják fel.  A készpénzfelvételeknél tíz százalékkal csekélyebb kárt regisztráltak 2011-ben, mint 2010-ben, de a kereskedői termináloknál (POS) ez az összeg a korábbi nyolcszorosára nőtt. (Persze az okozott kár így is a tizede az automatáknál bekövetkezettnek.)

A visszaélések alakulását berendezésenként vizsgálva is látszanak ezek a folyamatok. A bankjegykiadó automaták (ATM) 2011-ben sokkal kevésbé számítottak veszélyesnek a kártyákra, mint a megelőző évben. Az ATM-ek elleni támadások összességében is kevesebb mint a tizedére estek vissza.  Az incidensek száma is határozottan csökkent. A POS-eknél azonban 40 százalékos volt a növekedés. A visszaélések száma az egyéb típusú termináloknál ugrott nagyon jelentősen meg. Az elfogadói üzletágban azonban (szemben a kibocsátóknál regisztrált enyhe növekedéssel) összességében is kétharmaddal csekélyebb veszteség keletkezett az előző évihez képest.

Kapcsolódó anyagok