A unit linked drága, mégis sokaknak kell

Egyre terjed a minicascó

Fotó: Latzer Anna
2012. május 23. Már látszik, hogy az új adó milyen rombolást végezhet az autó- és vagyonbiztosítások terén. Az idei első negyedévben a casco díjbevétel közel 12 százalékkal esett vissza – növekvő szerződésszám mellett. Egyre látványosabban terjed ugyanis az a casco, ami nem kerül sokba, de ennek megfelelően csekély védelmet ad. Úgy tűnik, a biztosítók igazán a befektetési termékekkel aratnak.

A befektetési életbiztosítások (unit linked) egyre tartják magukat. Annak ellenére, hogy a biztosítási szakemberek között is akad, aki elismeri, ezek igen drága konstrukciók. Alighanem az ügynökök remek rábeszélőképességének köszönhető, hogy ezt a területet még a végtörlesztés sem igazán viselte meg. A folyamatos díjú életbiztosítások közben – a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) értékelése szerint – alaposan megérezték, hogy a devizahitelek végtörlesztése miatt az ügyfelek hosszú távú megtakarításaikhoz is hozzányúltak. A valóban hosszú távú öngondoskodásra alkalmas szerződések száma az egy évvel korábbihoz képest az idei első negyedévben 130 ezerrel mérséklődött. A díjbevétel tízmilliárd forinttal zuhant. Ezzel szemben egy év alatt 43,6-ről 52,3 milliárd forintra ugrott meg az egyszeri és eseti díjas díjbevétel, ami a negyedév végén már a teljes életbiztosítási díj 44 százalékát adta.

Úgy látszik, ezen a területen a kormányzat beavatkozása nélkül (az életbiztosításokra nem vetnek ki adót) is elég kedvezőtlenek a folyamatok. Más téren azonban a szakértők az új teher miatt a már megindult nem túl jó tendencia erősödését várják.  Aggodalomra ad okot az a tény, hogy a casco-piac egyre látványosabban a sokkal kisebb biztosítási védelmet nyújtó termékek irányába mozdul el – állítja Molnos Dániel, a Mabisz főtitkára. Növekvő számú szerződés mellett a negyedéves, 20 milliárd forintos casco-díjbevétel 4,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, állománydíjban pedig ennél jóval magasabb, 11,8 százalékos a csökkenés.

Az idei év „slágerének” kikiáltott betegségbiztosítás záró állománydíja az előző évhez képest 4,4 százalékkal csökkent. Közben a balesetbiztosításoknál 13,5 százalékos a bővülés.
A spórolás miatt terjed az éves díjfizetés is. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseknél 2012-ben a szerződéseknek már csaknem negyven százaléka éves díjfizetéses konstrukció. Ez persze cseppet sem rossz a biztosítóknak. Félő azonban, hogy az ilyen jellegű tartalékok kimerülése után (a cascónál is terjed ez a megoldás) az adóteher hatására a védettség csökken. Kérdés az is, hogy a minicasco csökkentett térítései mikor ábrándítják ki igénybe vevőit.

A Mabisz által közzétett adatokból egyébként kiderül: a társaságokat nem egyformán vették az idei akadályokat.  A nyertesek közé tartozik a Magyar Posta (különösen az életbiztosításoknál), alaposan beindult ezen a téren az Erste. A CIG-nél viszont durva visszaesés látszik, és az Aviva is megérezte a tulajdonosváltás körüli fejleményeket.Kapcsolódó anyagok