A jegybank védekezésre buzdít

Egyre több a hamis pénz

2012. április 17. Éveken keresztül büszkélkedhettünk azzal, hogy a forintot alig hamisítják. A múlt évben azonban megfordult a trend, amire az idei első negyedév csak ráerősített. Szakértők szerint a magyar fizetőeszköz továbbra is biztonságos, kis odafigyeléssel elkerülhető, hogy valakire hamis pénzt sózzanak.

Az ide első negyedévben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből – folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának a tavalyi év második felében kezdődött emelkedése. A forgalomból összesen 913 darab hamis forintbankjegy vontak ki. Ez annak tükrében, hogy ugyanekkor csak a tíz- és a húszezresekből (általában ezeket a címleteket hamisítják) mintegy 167 millió darab volt forgalomban, viccesen kevés. A növekedés is nagyon enyhe. Vigyázni azonban így is érdemes! Az idén a rendőrség Hódmezővásárhelyen több mint tízmillió forint hamis húszezres foglalt le. Az azonos sorszámú bankjegyeket számítógéppel és tintasugaras nyomtatóval állították elő, nem tartalmaztak fémszálat, vízjelet és más biztonsági elemet.

Az igénytelen hamisítvánnyal vendéglátó helyeken, boltokban fizettek is. Az igényesebb kivitelezésnél (mint amilyen az év elején egy pécsi kocsmában elfogadtak) kisebb értékű bankóról levágott fémszállal és kézzel rajzolt hologrammal operálnak.

Egybehangzó vélemény szerint a forint nagyon biztonságos kivitelezésű pénz. A hiszékenység és a figyelmetlenség azonban bárkit könnyű prédává tehet. Az MNB tájékoztatása szerint a forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 000 és 20 000 forintos bankjegyeknél (különösen az előbbinél) fordul elő. A gyakran első látásra megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) kiszűrhetők. A jegybank az elmúlt negyedévben is folytatta a kereskedelmi szektor szűrőszerepének megerősítését célzó komplex programját. Ebben az évben megismétli tavalyi sikeres, Uv-A/C-lámpák beszerzését elősegítő kampányát.
A pénzzel vigyázni kell!
Négy évvel ezelőtt nagy port vert fel, amikor egy szerencsétlen juhász jószágaiért két 54 ezres bankjegyet fogadott el. Akkor csodálkozott csak el, amikor a postán fel akarta ezeket váltani. A szép az egészben, hogy kiderült: több ilyen „címlet” már korábban elkelt.
Nyolc év börtönt kaphat a pénzhamisító, de azt is lecsukhatják, aki véletlenül jut a hamis pénzhez, de hogy ne tegye ki magát procedúrának, megpróbálja egyszerűen továbbpasszolni.  Ezt tapasztalhatta nemrégiben az a diák, aki társát kérte meg, hozzon neki ötszázasáért valamit. A hamis pénzt el is fogadta a büfés, de végül fény derült az egészre.

Pénzhez hasonló papírdarabokat amúgy viccből vagy házi használatra is csak meggondoltan szabad csinálni. Aki persze akar ilyesmivel bíbelődni, megpróbálhat engedélyt szerezni rá az MNB-től. Engedély nélkül akkor készíthető papír forintbankjegy-utánzat, ha az anyagában markánsan eltér a valós pénztől. Előírás még a jelentős méretkülönbség is (kétoldalú nyomatnál a fele vagy a kétszerese lehet a „műpénz” a valódinak). Például fára, plasztikra, vagy üvegre nyugodtan lehet viszont pénzt imitálni, azt semmi sem tiltja. Ugyanígy az elektronikus eszköz útján, internetes honlapon, vezetékes vagy vezeték nélküli eszközzel hozzáférhetővé tett utánzatért sem büntethetnek meg senkit. Annak ellenére, hogy nemrégiben akadt olyan pénzhamisító, akik azt állította, a „mesterpéldányokat” a netről töltötte le.