Száz forintból tizenegyet nem tudnak visszafizetni

Egyre több a megélhetési kölcsön

2012. szeptember 7. Négy év alatt 30 százalékkal nőttek a folyószámlahitelek. Miközben érzékelhetően mindenki fél az eladósodástól, a tipikusan a napi megélhetést segítő kölcsönöknél az első hét hónap 44 milliárd forintos emelkedést hozott. A számokat a szükség mellett az akciók is alakítják. Utóbbiaknak azonban meg lehet a böjtje.

Nagyon sokan havi jövedelmüket nyújtóztatják ki folyószámlahitellel. Normális esetben ezektől a tartozásoktól rendre sikerül megszabadulni, jelenleg azonban úgy tűnik, nem ez a helyzet. A jegybanki adatok szerint az idén az első hét hónap alatt (a végtörlesztéshez felvett kölcsönöket leszámítva) a megélhetési kölcsönök önmagukban nagyobb mértékben nőttek, mint az összes többi hitel együttvéve. Pedig az így szerzett plusz pénz nem tartozik a legolcsóbbak közé (a friss kínálatot itt nézheti meg). A kamatok mellett sok banknál különböző költségek is rakódnak rájuk, a keret módosítása, sőt még a megszűntetése is pénzbe kerül.

Több bank is ajánl betétfedezet melletti kölcsönt is. Ennél az OTP kínálja messze a legjobb feltételeket. A drágább hiteleket is érdemes lehet azonban számításba venni, ha valakinek hirtelen kell az a pénz, amihez csak az esetleg hosszabb időre lekötött betét feltörése révén tudna hozzájutni. Ilyen esetben nem árt röpke számítást végezni, figyelembe véve a kieső kamatot, de a betétfedezet melletti kölcsön minden költségét is.
A szükség persze nagy úr. Ha pedig valaki kiszámíthatatlan időre kerül pénzzavarba, akkor még mindig jobb a folyószámlahitel, mint például a hitelkártya. Nem véletlenül, a bankszámlához kapcsolt kölcsönhöz ugyanis rendszeresen érkező jövedelem kell.  Nagy gond akkor van, ha ez elapad. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy másik statisztikájából látszik, hogy a takaró nyújtására szolgáló kölcsönöknél (ebben a számlához adott hitelkártya is szerepel) az első félévben mintegy 44 milliárd forint már bukott volt. A szükséges törlesztésnek 90 napnál régebben nem tudott eleget tenni az adós. Elgondolkodtató az is, hogy minden száz felvett forintból 11 jutott erre a sorsra. (Az arány korábban még ennél is rosszabb volt, de keményebbé váltak az igénylési feltételek.)

A Raiffeisen októbertől emeli a kamatot


Érdemes tehát óvatosan kezelni a folyószámlahitelt is. És nem csak azért, mert gond esetén ez is nyomja a családi költségvetést. A bankok által időnként tukmált kölcsönkeret egyes vélemények szerint a hitelképességet is rontja. Az akciók pedig meg is bosszulhatják magukat.

A Raiffeisen, amely kifejezetten kampányolt azért, hogy minél többen nyissanak hitelkeretet, a kölcsön kamatát október elsejétől egy egész százalékponttal megemeli (táblázatunkban természetesen még a most érvényes feltételek találhatóak). A Budapest Bank (BB) egészen sajátos megoldást talált ki. A Bizalom elnevezésű folyószámlahitelét egy évig kamatmentesen kínálja. Amint azonban letelik a 12 hónap (és ezidő alatt nem szabadul meg ügyfelük a tartozástól), akkor a standard kondíció lép életbe. Annak kamata viszont a korábban az ilyen célú kölcsönöknél alkalmazott 20,99-22,49 százalék helyett 26,1 százalékra rúg. Itt is látszik tehát – mint tulajdonképpen mindennél –, hogy semmit sem adnak ingyen. A madzagokon levő mézet is begyűjtik valahonnan.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok