Elképesztő lakbéreket kérnek Debrecenben

2024. május 15. Kifulladt a budapesti albérletdrágulás lendülete – állapították meg a KSH-ingatlan.com lakbérindex áprilisi adatai alapján. A pesti belső kerületekben mérséklődött az átlagos lakbér. Vidéken azonban még tart a lendület. A debreceni átlagos albérletár már kilenc budapesti kerületét is meghaladja.

Áprilisban eltérő irányt vettek az országos és a fővárosi lakbérek. Miközben márciushoz képest országosan átlagosan 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak, Budapesten 0,5 százalékkal csökkentek –derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből. A fővárosi csökkenésben a pesti belső kerületek játszották a főszerepet, ezekben a városrészekben 1,8 százalékkal mérséklődött az átlagos lakbér. Ugyanakkor a budai hegyvidéki kerületekben 1,4 százalékos emelkedést történt márciushoz viszonyítva.

Április közepéhez képest az ingatlan.com tájékoztatása szerint még májusban is 270 ezer forinton stagnált a fővárosi bérleti díjak havi átlaga. A bérlőjelöltek számára a legjelentősebb választékot biztosító XI., XIII. és XIV. kerületben május közepén átlagosan 240-275 ezer forintos havi bérleti díjjal kínálták a kiadó lakásokat a tulajdonosok. A fővárosi piacon belül csak a XV., a XX. és a XXI. kerületben maradt 200 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga. 

A megyeszékhelyekre jellemző összesített átlagos bérleti díj sem változott áprilishoz képest, 150 ezer forinton maradt. Debrecen a legdrágább nagyváros 240 ezer forintos bérleti díjjal, itt viszont még havi szinten is 20 ezer forinttal emelkedtek az átlagos albérletárak. Érdekesség, hogy a debreceni átlag kilenc budapesti kerületét is meghaladja. Utána következik Székesfehérvár, Győr és Veszprém 180-190 ezer forintos összeggel. A két legjelentősebb kínálattal rendelkező nagyvárost, Miskolcot és Szegedet pedig 110 ezer és 159 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte május közepén.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok